• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
makaron z pesto Włoska Akademia Kulinarna

CASERECCE BARILLA Z BROKUŁOWYM PESTO

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 osoby):

  • 320 g caserecce Barilla
  • 1 duży brokuł
  • 50 g sera Pecorino Romano
  • 50 g migdałów Bakalland
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • chilli – wg uznania
  • sól

Sposób przygotowania:

Doprowadzamy do wrzenia ok. 4 litry wody. Kiedy się zagotuje, dodajemy 3g soli na każdy litr wody i wrzucamy brokuła podzielonego na różyczki (używamy samych różyczek! Łodygi zachowujemy i możemy wykorzystać je np. do bulionu). Gotujemy około 5 minut.

W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, a kiedy czosnek zrumieni, odcedzamy brokuły i przekładamy je na patelnię (ewentualnie dodając nieco wody, w której gotował się brokuł). Kiedy brokuły zaczną się rozpadać, w tej samej wodzie gotujemy nasz makaron.

Po ugotowaniu makaronu (minutę mniej niż jest napisane na opakowaniu), odcedzamy caserecce  i wrzucamy na patelnię z sosem, dodając chochlę wody z gotowania. Podrzucamy makron na patelni, łącząc go w ten sposób z sosem. W międzyczasie prażymy migdały na suchej patelni, miażdżymy je niezbyt drobno w moździerzu.

Do makaronu dajemy ser, dekorujemy na koniec migdałami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Tiramisu’ z mango i marakują

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra