PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy dokładnie z cukrem i drożdżami.
Mleko łączymy z żółtkami i jajkiem. Powstałą masę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy całość za pomocą łyżki i gdy składniki będą w miarę połączone dodajemy spirytus oraz sól. Wyrabiamy ciasto do czasu, kiedy prawie nie będzie lepiło się do dłoni (lub misy miksera) i dodajemy pokrojone masło. Całość wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie lepiło się do dłoni.
Zostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok. 2-3 cm. Wykrajamy pączki za pomocą szklanki lub ringa i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170-175 stopni.
Nadziewamy wystudzone ulubionym kremem lub marmoladą.