• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Crème brûlée czyli klasyczny francuski deser

Autor

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 500 ml śmietany 36%
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 12 żółtek
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko ze śmietaną i laską wanilii. W tym czasie ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Gdy płyn się zagotuje poczekaj aż ostygnie do 70-80 stopni. Wyjmij laskę wanilii i cały czas mieszając rózgą, dodawaj ubite żółtka z cukrem. Przelej do foremek i piecz w 100 stopniach przez 20 minut. Posyp lekko roztartym cukrem lub cukrem pudrem i przypal palnikiem aż do charakterystycznego „spalenia” cukru na wierzchu kremu.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra