• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Dahl z Rice&More 90 sek.

Autor

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (5 porcji)

  • 1½ szklanki soczewicy z Rice&More 90 sek. włoski orkisz, soczewica i brązowy ryż (300 g)
  • 2 niepełne szklanki wody (400 ml)
  • 2 duże cebule (400 g)
  • 2 papryki (250 g)
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego (100 g)
  • 1 seler naciowy (300 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku (5 g)
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku (5 g)
  • 1 świeża papryczka chili (15 g)
  • ½ puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • świeża kolendra
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, papryki w cienkie paski, seler obierz i pokrój w plasterki. Cebule i czosnek zeszklij na oleju, dodaj paprykę, papryczkę chili i seler naciowy. Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie dodaj przyprawy i soczewicę i zalej wszystko wodą. Gotuj 10 minut, następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dużą ilością świeżo posiekanej kolendry.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra