• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

JAGIELNIK OREO

Autor

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na spód:

  • 20 ciasteczek oreo
  • 70 g oleju kokosowego

Masa jagielnikowa:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml mleka roślinnego (im bardziej tłuste, tym lepiej)
  • laska wanilii
  • masa z ciasteczek oreo

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki tłustej części mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Dekoracja:

  • 10 ciasteczek oreo przeciętych na pół

PRZYGOTOWANIE

SPÓD

Ciasteczka oddzielamy od białej masy (którą wykorzystamy do białej części jagelnika) i dokładnie je kruszymy. Następnie ciasteczka mieszamy z roztopionym olejem kokosowym i powstałą masą wykładamy tortownicę (im mniejsza będzie, tym wyższe cisto nam wyjdzie). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jagielnikowej.

JAGIELNIK

Kaszę gotujemy do miękkości w mleku kokosowym, roślinnym z cukrem i nasionami z laski wanilii. Gdy kasza będzie miękka, dorzucamy białą część oreo, która rozstała nam z ciasteczek ze spodu, i całość blendujemy aż masa będzie idealnie gładka. Masę przykrywamy folią spożywczą, tak, żeby dotykała powierzchni masy (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha). Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową, przelewamy ją do tortownicy ze spodem.

POLEWA

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem kokosowym i olejem. Gdy czekolada się roztopi, a wszystkie składniki połączą, czekamy aż masa ostygnie i delikatnie przelewamy ją na jagielnik.

Ciasto powinno tężeć przez przynajmniej 6 godzin w lodówce.

Gotowy jagielnik dekorujemy połówkami ciasteczek oreo

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra