• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Kolorowe Spring Rolls ze świeżymi warzywami i ziołami

Autor

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 100 g sera tofu
  • 1 marchewka
  • 1 rzepa
  • 1 burak
  • 1 por
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 1 kapusta pak choy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • szczypior/dymka
  • mały pęczek kolendry
  • olej
  • 1 papryczka chilli
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Pokrój marchewkę, rzepę, buraka, pora, pak choy, paprykę i ogórka w julienne*. Tofu pokrój w większe kawałki, odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Następnie obsyp solą, pieprzem, suszonym chilli i obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu aż będzie złoto brązowe. Z papryczki chilli, wody, octu ryżowego i cukru i połowy kolendry i szczypioru przygotuj sos do spring rollsów. Teraz tylko namaczaj papier do spring rollsów w letniej wodzie a następnie nakładaj wszystkie pokrojone składniki, posiekaną kolendrę, kiełki fasoli, smażone tofu i zwijaj. Podawaj razem z wcześniej przygotowanym sosem i z sosem sojowym.

 

* Julienne – technika krojenia warzyw polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o wymiarach 4-5 cm x 1-2 mm x 1-2 mm. Po polsku często sposób nazywany ten jest zapałka.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra