LAZANIA Z RAGOUT ZE ŚWIEŻEJ BIAŁEJ KIEŁBASY
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dorzucamy do niej ½ drobno posiekanej cebuli i, jeśli wolisz ostrzejsze dania, odrobinę ostrej papryki. Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy do niej podzielną w drobne kawałki kiełbasę bez osłonek. Gdy kiełbasa zacznie się rozpadać, dodajemy do niej wino, obniżamy ogień i dusimy całość przez ok. 8-10 minut.
Cukinię kroimy w plastry, pora siekamy w większe kawałki i wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dorzucamy groszek.
Beszamel
W rondelku na polu grzewczym o niskiej temperaturze rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, ciągle mieszając. Dodajemy powoli podgrzane mleko, mieszamy i na małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy całość aż beszamel zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.
Kompozycja dania
Małą brytfankę smarujemy beszamelem, układamy 2 płaty lasagna, na to połowę sosu z kiełbasą, następnie kolejne płaty makaronu, odrobinę beszamelu, warzywa, kolejne płaty lasagna, drugą część ilości kiełbasy, płaty, beszamel, warzywa, ostatnie płaty lasagna, polewamy obficie beszamelem i dekorujemy plastrami pomidora oraz serem Grana Padano.
Wkładamy do rozgrzanego do 180’C piekarnika na około 40 minut. Smacznego🇮🇹😋🍴
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.