• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
LAZANiA Z RAGOUT ZE ŚWIEŻEJ BIAŁEJ KIEŁBASY

LAZANIA Z RAGOUT ZE ŚWIEŻEJ BIAŁEJ KIEŁBASY

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 osoby):

  • 10 płatów lasagna
  • 2 białe surowe kiełbasy
  • 1 duża cukinia
  • 1 por
  • 1 cebula cukrowa
  • 100-150 g zielonego groszku mrożonego (w sezonie- świeży)
  • 100 g Grana Padano
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki białego wina

Beszamel:

  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ kulki gałki muszkatałowej

LAZANIA Z RAGOUT ZE ŚWIEŻEJ BIAŁEJ KIEŁBASY

PRZYGOTOWANIE

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dorzucamy do niej ½ drobno posiekanej cebuli i, jeśli wolisz ostrzejsze dania, odrobinę ostrej papryki. Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy do niej podzielną w drobne kawałki kiełbasę bez osłonek. Gdy kiełbasa zacznie się rozpadać, dodajemy do niej wino, obniżamy ogień i dusimy całość przez ok. 8-10 minut.

Cukinię kroimy w plastry, pora siekamy w większe kawałki i wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dorzucamy groszek.

Beszamel

W rondelku na polu grzewczym o niskiej temperaturze rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, ciągle mieszając. Dodajemy powoli podgrzane mleko, mieszamy i na małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy całość aż beszamel zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.

Kompozycja dania

Małą brytfankę smarujemy beszamelem, układamy 2 płaty lasagna, na to połowę sosu z kiełbasą, następnie kolejne płaty makaronu, odrobinę beszamelu, warzywa, kolejne płaty lasagna, drugą część ilości kiełbasy, płaty, beszamel, warzywa, ostatnie płaty lasagna, polewamy obficie beszamelem i dekorujemy plastrami pomidora oraz serem Grana Padano.

Wkładamy do rozgrzanego do 180’C piekarnika na około 40 minut. Smacznego🇮🇹😋🍴

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Tiramisu’ z mango i marakują

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra