• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MAKARON BAVETTE Z MULAMI

MAKARON BAVETTE Z MULAMI

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g makaronu Bavette Barilla n 13
  • 1 kg muli (dla 4 osób może być mniej lub z 1 kg dla 6, 1kg na 500g makaronu)
  • gałązka pomidorków koktajlowych (10-12szt.)
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • szalotka
  • świeża lub suszona papryka chili
  • ½ szklanki białego wina

MAKARON BAVETTE Z MULAMI

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie czyścimy mule usuwając czarne wąski. Na jednej, dużej patelni wlewamy około 4-5 łyżek oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku i posiekaną szalotkę, a paprykę według uznania. Podgrzewamy nasze składniki, a kiedy czosnek i cebula się rumienią i wydzielają przyjemny aromat, dodajemy pomidory krojone w 4 części. Zostawiamy tak minutę i wrzucamy mule. Po około 30 s wlewamy ½ szklanki białego wina, delikatnie mieszamy. W maksymalnej temperaturze ogrzewania gotujemy cały czas mieszając – około 3, 4 minuty, aż wszystkie mule się otworzą i zaczynają się odklejać od muszelek (te, które się nie otworzyły, wyrzucamy!) Dodajemy połowę ilości natki pietruszki, przykrywamy patelnię.

Do garnka wlewamy wodę (1 litr na 100g makaronu) i gotujemy. Solimy (gramów soli na 1 litr wody). Na gotującą się wodę wrzucamy makaron. W międzyczasie odejmujemy trochę muli z sosu, gotujemy go ponownie.  W trakcie gotowania obieramy mule z muszelek zostawiając kilka do dekoracji. Po 6 minutach gotowania makaronu wyjmujemy go z wody i wrzucamy do sosu. Mieszamy i jeszcze gotujemy – około 2 minuty. Kiedy makaron jest gotowy, dodajemy mule, mieszamy, wrzucamy jeszcze pozostałą natkę pietruszki. Przekładamy na talerze, dekorujemy muszelkami i natką pietruszki.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Tiramisu’ z mango i marakują

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra