MAKARON BAVETTE Z MULAMI
PRZYGOTOWANIE
Dokładnie czyścimy mule usuwając czarne wąski. Na jednej, dużej patelni wlewamy około 4-5 łyżek oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku i posiekaną szalotkę, a paprykę według uznania. Podgrzewamy nasze składniki, a kiedy czosnek i cebula się rumienią i wydzielają przyjemny aromat, dodajemy pomidory krojone w 4 części. Zostawiamy tak minutę i wrzucamy mule. Po około 30 s wlewamy ½ szklanki białego wina, delikatnie mieszamy. W maksymalnej temperaturze ogrzewania gotujemy cały czas mieszając – około 3, 4 minuty, aż wszystkie mule się otworzą i zaczynają się odklejać od muszelek (te, które się nie otworzyły, wyrzucamy!) Dodajemy połowę ilości natki pietruszki, przykrywamy patelnię.
Do garnka wlewamy wodę (1 litr na 100g makaronu) i gotujemy. Solimy (gramów soli na 1 litr wody). Na gotującą się wodę wrzucamy makaron. W międzyczasie odejmujemy trochę muli z sosu, gotujemy go ponownie. W trakcie gotowania obieramy mule z muszelek zostawiając kilka do dekoracji. Po 6 minutach gotowania makaronu wyjmujemy go z wody i wrzucamy do sosu. Mieszamy i jeszcze gotujemy – około 2 minuty. Kiedy makaron jest gotowy, dodajemy mule, mieszamy, wrzucamy jeszcze pozostałą natkę pietruszki. Przekładamy na talerze, dekorujemy muszelkami i natką pietruszki.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.