PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej drożdże, cukier, olej i mleko. Wyrabiamy przez chwilę za pomocą łyżki lub haka miksera, dodajemy sól i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, nacieramy je odrobiną oleju i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie wszystkie składniki na pesto wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w pesto, przekładamy do foremki do pieczenia (najlepiej takiej, jak do babki) i po 20 minutach, gdy ciasto ponownie wyrośnie, pieczemy przez ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Następnie pozostawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia, wykładamy ciasto z blachy i podajemy z gorącą zupą z kalarepy.