• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Małpi chleb z wytrawnym pesto

Autor

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na chleb

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 ½ szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na pesto

  • pół pęczka bazylii
  • natka pietruszki
  • ¼ szklanki nieaktywnych drożdży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej drożdże, cukier, olej i mleko. Wyrabiamy przez chwilę za pomocą łyżki lub haka miksera, dodajemy sól i wyrabiamy dalej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, nacieramy je odrobiną oleju i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie wszystkie składniki na pesto wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w pesto, przekładamy do foremki do pieczenia (najlepiej takiej, jak do babki) i po 20 minutach, gdy ciasto ponownie wyrośnie, pieczemy przez ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Następnie pozostawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia, wykładamy ciasto z blachy i podajemy z gorącą zupą z kalarepy.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra