PENNE PEŁNOZIARNISTE Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
PRZYGOTOWANIE
W garnku wstawiamy wodę – około 4 litry. Na patelni rozgrzewamy oliwę – ważne, żeby płomień nie był zbyt mocny. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i, jeśli lubisz ostrzejsze dania – posiekaną papryczkę chili. W międzyczasie pomidora przekrawamy na 4 części, a kiedy czosnek się zarumieni, wrzucamy je na patelnię.
Kiedy woda zagotuje się, dodajemy sól (3g na każdy litr wody), wrzucamy makaron i mieszamy.
Sprawdzamy czas gotowania na opakowaniu i ustawiamy timer na minutę krócej. Czekamy, aż nasze pomidory delikatnie się rozpadną.
Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, zachowując część wody z gotowania. Przekładamy na patelnię z pomidorami, dodajemy jedną chochlę zachowanej wody. Mieszamy i podrzucamy makaron na patelni, mieszając go w ten sposób z sosem. Gdy cała woda odparuje, dodajemy bazylię oraz starty ser. Gotowe!
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.