• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PENNE PEŁNOZIARNISTE Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

PENNE PEŁNOZIARNISTE Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 osoby):

  • 320 g penne pełnoziarnistego Barilla
  • 400 g świeżych pomidorków koktajlowych lub cherry (lub na gałązce)
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine – wg potrzeby
  • 50 g Grana Padano
  • odrobina papryczki chili (jeżeli lubicie ostrzejsze dania)

PENNE PEŁNOZIARNISTE Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

PRZYGOTOWANIE

W garnku wstawiamy wodę – około 4 litry. Na patelni rozgrzewamy oliwę – ważne, żeby płomień nie był zbyt mocny. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i, jeśli lubisz ostrzejsze dania – posiekaną papryczkę chili. W międzyczasie pomidora przekrawamy na 4 części, a kiedy czosnek się zarumieni, wrzucamy je na patelnię.

Kiedy woda zagotuje się, dodajemy sól (3g na każdy litr wody), wrzucamy makaron i mieszamy.

Sprawdzamy czas gotowania na opakowaniu i ustawiamy timer na minutę krócej. Czekamy, aż nasze pomidory delikatnie się rozpadną.

Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, zachowując część wody z gotowania. Przekładamy na patelnię z pomidorami, dodajemy  jedną chochlę zachowanej wody. Mieszamy i podrzucamy makaron na patelni, mieszając go w ten sposób z sosem. Gdy cała woda odparuje, dodajemy bazylię oraz starty ser. Gotowe!

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Tiramisu’ z mango i marakują

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra