Ryż wrzuć do garnka, wlej śmietanę i mleko, dodaj cukier, ziarna z laski wanilii i otartą skórkę z pomarańczy. W kawałek pieluchy zwiąż korę cynamonu, anyż i goździki również dodaj zawiniątko do garnka. Gotuj aż ryż będzie miękki. W tym czasie zblenduj migdały na mąkę. Dodaj zmielone migdały i gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij paczuszkę z przyprawami. Do gorącej jeszcze zupy dodaj rodzynki, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Płatki migdałowe zrumień na złoto na suchej patelni. Zupę podawaj posypaną płatkami.
Świąteczna zupa migdałowa
czas wykonania: 40 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 1 l mleka
- 100 ml śmietany 36%
- 160 g ryżu jaśminowego
- 150 g migdałów bez skórki
- 30 g płatków migdałowych
- 20 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 1 kora cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- 1 pomarańcza
- 20 g rodzynek
- sól