• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Świąteczna zupa migdałowa

Autor

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1 l mleka
  • 100 ml śmietany 36%
  • 160 g ryżu jaśminowego
  • 150 g migdałów bez skórki
  • 30 g płatków migdałowych
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 goździki
  • 1 pomarańcza
  • 20 g rodzynek
  • sól

Ryż wrzuć do garnka, wlej śmietanę i mleko, dodaj cukier, ziarna z laski wanilii i otartą skórkę z pomarańczy. W kawałek pieluchy zwiąż korę cynamonu, anyż i goździki również dodaj zawiniątko do garnka. Gotuj aż ryż będzie miękki. W tym czasie zblenduj migdały na mąkę. Dodaj zmielone migdały i gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij paczuszkę z przyprawami. Do gorącej jeszcze zupy dodaj rodzynki, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Płatki migdałowe zrumień na złoto na suchej patelni. Zupę podawaj posypaną płatkami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra