TAGLIATELLE ZE ŚWIEŻYMI SZPARAGAMI I POMIDORKAMI
PRZYGOTOWANIE
Najpierw gotujemy wodę ok. 4 litry. Kiedy się zagotuje, dodajemy 3 gramy soli na każdy litr wody. Następnie odcinamy końcówki szparagów i pozostałe części dzielimy na ok. 2 cm kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody razem z 2 całymi ząbkami czosnku. Całość gotujemy około 5 minut. Zestawiamy z ognia, wyciągamy szparagi i czosnek za pomocą łyżki cedzakowej (woda po gotowaniu będzie nam jeszcze potrzebna) i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2 łyżki oliwy, szczyptę soli oraz pieprzu, i blendujemy aż do otrzymania kremowej konsystencji – ew. możemy dodać nieco wody z gotowania szparagów.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a kiedy ten się delikatnie zrumieni, dodajemy główki szparagów i podzielone na pół pomidorki koktajlowe.
Doprowadzamy do wrzenia wodę, w której gotowaliśmy szparagi. Wrzucamy makaron. Gotujemy minutę mniej niż jest podane na opakowaniu, odcedzamy, wrzucamy do sosu i jeśli makaron jest za suchy, dodajemy chochelkę wody z gotowania. Czekamy aż woda odparuje, dodajemy nasz krem. Mieszamy, dodajemy Grana Padano i serwujemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.