• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
wegański dip serowy dla począrkujących

WEGAŃSKI SMALCZYK NA KROMCE WIEJSKIEGO CHLEBA Z OGÓRKIEM KISZONYM

wegański dip serowy dla począrkujących

Autor

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 1 duże jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od uprażenia kaszy jaglanej na suchej patelni do czasu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Następnie wrzucamy kaszę na durszlak, dobrze przepłukujemy wodą, a następnie gotujemy w 3 szklankach wody.

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w większe kawałki. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy jabłko, obrane z łupin ząbki czosnku (w całości) i podsmażamy wszystko do miękkości.

Gdy kasza i podsmażona cebula z jabłkami przestygną – miksujemy całość blenderem na gładką masę (uprzednio usuwamy ziele i liście laurowe). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia pod folią spożywczą dociśniętą do powierzchni „smalczyku”.

Podajemy z pieczywem i ogórkami kiszonymi.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra