Sposób przygotowania:
Zaczynamy od uprażenia kaszy jaglanej na suchej patelni do czasu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Następnie wrzucamy kaszę na durszlak, dobrze przepłukujemy wodą, a następnie gotujemy w 3 szklankach wody.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w większe kawałki. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy jabłko, obrane z łupin ząbki czosnku (w całości) i podsmażamy wszystko do miękkości.
Gdy kasza i podsmażona cebula z jabłkami przestygną – miksujemy całość blenderem na gładką masę (uprzednio usuwamy ziele i liście laurowe). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia pod folią spożywczą dociśniętą do powierzchni „smalczyku”.
Podajemy z pieczywem i ogórkami kiszonymi.