PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania kruszonki: wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, aż konsystencją będą przypominać mokry piasek. Przykrywamy i odkładamy do lodówki.
Olej rozpuszczamy w rondlu. Następnie dodajemy pieprz, gałkę i mąkę. Cały czas mieszając lekko zarumieniamy mąkę z przyprawami. Następnie, nie przestając mieszać, dodajemy do mąki podgrzane mleko. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą, dodajemy starty ząbek czosnku, płatki drożdżowe i odstawiamy na bok.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę wielkości połówki główki brukselki i obgotowujemy je przez ok. 10-15 minut. Brukselki myjemy, usuwamy kłąby i obgotowujemy przez 5 minut.
Warzywa odcedzamy, mieszamy z beszamelem. Przekładamy do blaszki, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Podajemy ciepłe.