• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Zapiekanka z ziemniaków i brukselki pod beszamelem i cytrynową kruszonką

Autor

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g brukselki
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 3/4 łyżki mąki pszennej
  • biały pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • łyżka nieaktywnych drożdży
  • sól do smaku

Kruszonka

  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ½ łyżki zimnego oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania kruszonki: wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, aż konsystencją będą przypominać mokry piasek. Przykrywamy i odkładamy do lodówki.

Olej rozpuszczamy w rondlu. Następnie dodajemy pieprz, gałkę i mąkę. Cały czas mieszając lekko zarumieniamy mąkę z przyprawami. Następnie, nie przestając mieszać, dodajemy do mąki podgrzane mleko. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą, dodajemy starty ząbek czosnku, płatki drożdżowe i odstawiamy na bok.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę wielkości połówki główki brukselki i obgotowujemy je przez ok. 10-15 minut. Brukselki myjemy, usuwamy kłąby i obgotowujemy przez 5 minut.

Warzywa odcedzamy, mieszamy z beszamelem. Przekładamy do blaszki, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Podajemy ciepłe.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra