Dynia – najczęściej widzimy ją jako pomarańczowe, okrągłe warzywo, ale występuje w różnych kształtach i kolorach. Przywędrowała do Europy na statku Krzysztofa Kolumba. Możemy przygotowywać z niej dania zarówno na słodko, jak i na słono. Waga owoców może dochodzić nawet do 200 kg, a rekordowa przedstawicielka ważyła 765 kg! O czym mowa? O zwykłej-niezwykłej dyni.
Dlaczego warto jeść dynię? Jest smaczna i bogata w witaminy oraz składniki mineralne. Dynia należy do jednego z niewielu znanych źródeł witaminy B11, czyli karnityny. Ta witamina stymuluje funkcje trawienne i sprzyja lepszemu wykorzystaniu substancji odżywczych.
Dodatkowo dynia obfituje w cynk, znajdziemy w niej również rozpuszczalną w tłuszczach pro-witaminę A, fosfor, szczególnie przydatną w okresie przeziębień witaminę C czy dobrą dla skóry witaminę E. Poza swoimi wartościami odżywczymi ogromnym plusem dyni jest uniwersalność jej wykorzystania. Świetnie nadaje się do sałatek, babeczek, zapiekanek czy tart. Ponadto jest lekkostrawna i niskokaloryczna (100 g ugotowanej dyni to zaledwie ok. 20 kcal). Pamiętajcie jednak o jej wysokim indeksie glikemicznym.
Jaką dynię wybrać?
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów. Naszymi ulubionymi są:
- niewielka i soczyście pomarańczowa dynia hokkaido, którą można jeść bez obierania ze skórki,
- delikatnie melonowa w smaku dynia piżmowa,
- nadająca się do przygotowania z niej roślinnego makaronu dynia makaronowa
- dynia Nelson, która pod niebiesko-siwą skórką skrywa bogate smakowo wnętrze.
Na bazarkach znajdziecie również dynie, które nie sprawdzą się w kuchni, ale będą stanowiły świetną, jesienną ozdobę zwłaszcza na Halloween. Takie dynie mają różne kształty i kolory, więc na pewno znajdziecie taką, która będzie cieszyła Wasze oko i stanowiła element jesiennego wystroju wnętrz.
Potrawy z dynii – co przygotować?
Tak naprawdę wszystko. Poza wspomnianymi wcześniej przepisami z dynią na sałatki, risotto, makarony, tarty i zapiekanki, możecie dodać ją do ciast albo zamarynować. Marynowana sprawdzi się jako dodatek do mięs lub aromatycznego chutney’a. Jeżeli szukacie pomysłu na przepisy na dania z dynii, sprawdźcie propozycje Marco Ghia . Na pewno znajdziecie coś dla siebie!
Dynia przepisy
Dla ceniących prostotę kuchni włoskiej Marco przygotował pieczoną dynię piżmową z szałwią, która smakuje dobrze na zimno i gorąco. Miłośników zup i niebanalnych smaków skusi zupa-krem z dyni z serem Asiago. A risotto z dynią będzie idealną propozycją na piątkową kolację.
Dynia na Halloween
Mamy też coś specjalnego dla najmłodszych i nie tylko. Co powiecie na strasznie fajny przepis na muffiny dyniowe? Marco przygotował je w fantazyjnych, haloweenowych foremkach, ale równie pyszne wyjdą w zwykłej formie do babeczek.
A jeśli po kulinarnych przyjemnościach i przygotowywaniu lampionu na Halloween, zostanie Wam trochę dyni, to pamiętajcie, że wyciśnięty z niej sok świetnie tonizuje skórę. Nie wyrzucajcie też pestek dyni – prażone zawsze przydadzą się w kuchni do sałatek i nie tylko. Smacznego!