• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Gulasz z warzyw korzeniowych na domowej paście curry

Autor

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: średni

Składniki

  • 2 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści kafiru
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cm kawałek imbiru

Warzywne curry

  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 duża pietruszka
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1/3 korzenia selera
  • 2-3 kolorowe papryki
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • puszka mleka kokosowego
  • olej
  • natka pietruszki

Dodatkowo

  • 200 g ryżu

PRZYGOTOWANIE

Chili, szalotkę, imbir i czosnek kroimy w mniejsze kawałki. Kolendrę i kumin prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dolewamy olej i miksujemy na gładką pastę.

Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i grillujemy w piekarniku. Gdy skóra papryki będzie czarna, wkładamy ją do miski, dokładnie owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie obieramy warzywa ze skóry i kroimy w dużą kostkę.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy je w kostkę jednakowej wielkości.

Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pastę curry i gdy poczujemy intensywny zapach przypraw, dodajemy warzywa (poza papryką) i całość podsmażamy przez chwilę. Zalewamy warzywa mlekiem kokosowym, uzupełniamy płyn wodą tak, żeby przykrył warzywa i dusimy wszystko do miękkości. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku.

Ryż gotujemy w stosunku 2 części wody do 1 części ryżu z odrobiną soli i skórką z cytryny.

Gotowe curry podajemy z ryżem, papryką, posypane posiekaną natką pietruszki.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra