• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
NAPOLEONKA Z CIASTA FILO Z MALINAMI

NAPOLEONKA Z CIASTA FILO Z MALINAMI

NAPOLEONKA Z CIASTA FILO Z MALINAMI

Autor

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: trudny

Składniki:

  • ciasto filo
  • masło
  • cukier
  • maliny
  • mleko
  • aromat waniliowy
  • jaja
  • mąka pszenna
  • skrobia ziemniaczana
  • kurkuma

NAPOLEONKA Z CIASTA FILO Z MALINAMI

PRZYGOTOWANIE

Ciasto filo rozkładamy, smarujemy masłem z cukrem i tak przekładamy 3 warstwy. Następnie układamy na pergaminie, kładziemy na wierzch arkusz i przykrywamy blaszką aby obciążyć ciasto dla dobrego sklejenia się. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu, aż osiągnie ładny, rumiany kolor.


Do garnka wlewamy pół litra mleka, wrzucamy masło i wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do chwili rozpuszczenia się masła i cukru. W międzyczasie do pozostałego mleka dodajemy ekstrakt waniliowy, oba rodzaje mąki i szczyptę kurkumy i wbijamy całe jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy, około 4-5 minut. Zwiększamy gaz pod mlekiem na kuchence i czekamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. 

Roztrzepane jajka z mąką i mlekiem wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką balonową. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu doprowadzamy całość do zagotowania, stale mieszając gęstniejącą masę od dna, tak żeby nie przywarła do garnka i równo się grzała, żeby nie powstały grudki. Gotujemy i mieszamy tak długo, aż masa stanie się szklista i bardzo, bardzo gęsta, straci zapach surowej mąki i jajek (może to potrwać około 8 minut). Nawet na chwilę nie wolno przerywać mieszania! Lepiej masę ogrzewać powoli a długo niż szybko i gwałtownie – tak potraktowana wychodzi delikatniejsza, nie przypala się, nie ma w niej grudek.

Workiem cukierniczym aplikujemy nasz krem na ciasto i kładziemy kolejną warstwą ciasta aż będziemy mieli trzy warstwy. Tak przygotowane ciastko układamy na talerzu i dekorujemy  malinami.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra