Pieczarki zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Przełóż je na sito wyłożone gazą lub pieluchą tetrową, i odstaw do lodówki na minimum 10-12 godzin. Po tym czasie cała woda z grzybów odcieknie, ale pozostaw ją do zupy grzybowej. . Cebule posiekaj w drobna kostkę i podsmaż razem z odciekniętymi grzybami i gałązką tymianku. Gdy wyparuje z nich cała woda podlej wszystko winem, odparuj wino, dodaj śmietanę, zagotuj i dobrze wymieszaj i ostudź. Wymieszaj ostudzony farsz z ricottą, dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz możesz przełożyć do worków cukierniczych lub nakładać do ciasta pierogowego łyżeczką. Zlepione pierogi gotuj w wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 minuty.
Dodatkowy przepis na ciasto:
250 g mąki pszennej i 3 jajka
lub
250 g mąki 1 jajko i 100 ml wrzącej wody