• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
https://www.youtube.com/watch?v=n2KmVoRvxs0

Pierogi grzybowe

Autor

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Pieczarki zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Przełóż je na sito wyłożone gazą lub pieluchą tetrową, i odstaw do lodówki na minimum 10-12 godzin. Po tym czasie cała woda z grzybów odcieknie, ale pozostaw ją do zupy grzybowej. . Cebule posiekaj w drobna kostkę i podsmaż razem z odciekniętymi grzybami i gałązką tymianku. Gdy wyparuje z nich cała woda podlej wszystko winem, odparuj wino, dodaj śmietanę, zagotuj i dobrze wymieszaj i ostudź. Wymieszaj ostudzony farsz z ricottą, dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz możesz przełożyć do worków cukierniczych lub nakładać do ciasta pierogowego łyżeczką. Zlepione pierogi gotuj w wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 minuty.

Dodatkowy przepis na ciasto:

250 g mąki pszennej i 3 jajka

lub

250 g mąki 1 jajko i 100 ml wrzącej wody

W przypadku gdy robimy pierogi z wodą, zaczynamy od wymieszania mąki z wrzącą wodą. Wlewamy powoli wodę cały czas mieszając. A następnie gdy wtłoczymy całą wodę dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy zawinięte w folię do lodówki na godzinę by odpoczęło. W przypadku ciasta jajecznego, mieszamy mąkę i jajka, aż zagnieciemy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy tak samo do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy i kleimy pierogi. Świeże pierogi gotujemy okolo 3-5 minut

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra