• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
SPAGHETTI Z MULAMI I WŁOSKIM GUANCIALE

SPAGHETTI Z MULAMI I WŁOSKIM GUANCIALE

SPAGHETTI Z MULAMI I WŁOSKIM GUANCIALE

Autor

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: średni

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 kg muli
  • 100 g guanciale
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka białego wina
  • Kilka łyżek oliwy
  • świeżo mielony pieprz

SPAGHETTI Z MULAMI I WŁOSKIM GUANCIALE

PRZYGOTOWANIE

Mule oczyść. Następnie rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i wrzuć na nią oczyszczone mule, przykryj pokrywką i mieszaj energicznie patelnią, dolej wina i przykryj. Poczekaj 2-3 minuty aż mule się otworzą i zdejmij je z patelni. Wyciągnij mule ze skorupek, zostaw na później również pozostały na patelni płyn. Pokrój drobno szalotkę, czosnek i chili. W kostkę pokrój guanciale.

Zacznij gotować makaron.

Następnie na patelni podsmaż guanciale tak, by wytopić z niego tłuszcz, dodaj skrojoną szalotkę, czosnek i chili i poczekaj aż cebula się zeszkli. W tym momencie dodaj makaron ze szklanką wody po gotowaniu oraz mule wraz z pozostałym płynem. Zredukuj lekko płyn, dopraw wszystko świeżo mielonym pieprzem i jedz!

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra