W małej misce wymieszaj sos sojowy, cukier brązowy, olej sezamowy i sos rybny. W tak zwanym międzyczasie ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa drobno pokrój; Paprykę w paski, marchewkę w zapałkę, groszek cukrowy w romby, brokuły podziel na różyczki, dymki – cebulkę posiekaj w piórka a szczypior w romby, czosnek w plasterki, a szpinak pozostaw bez zmian. Obierz i oczyść krewetki. Rozgrzej mocno patelnię z odrobiną oleju. Wrzuć na nią krewetki i smaż po 1,5 minuty z obu stron, następnie dodaj brokuł, marchewkę, cebulę, czosnek. Smaż 2 minuty. Dodaj paprykę, groszek cukrowy i ugotowaną odcedzoną kaszę. Na sam koniec dodaj szpinak, dodaj wymieszane na początku sosy, gotuj minutę I podawaj. Posyp posiekanym szczypiorem z dymki i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Stir fry z kaszy jęczmiennej pęczak z krewetkami
czas wykonania: 25 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 200 g kaszy pęczak
- 50-100 ml sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 kg krewetek
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- garść groszku cukrowego
- garść szpinaku
- 1 brokuł
- 2 cebule dymki
- 50 g orzeszków ziemnych