• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Stir fry z kaszy jęczmiennej pęczak z krewetkami

Autor

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak
  • 50-100 ml sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 kg krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • garść groszku cukrowego
  • garść szpinaku
  • 1 brokuł
  • 2 cebule dymki
  • 50 g orzeszków ziemnych

W małej misce wymieszaj sos sojowy, cukier brązowy, olej sezamowy i sos rybny. W tak zwanym międzyczasie ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa drobno pokrój; Paprykę w paski, marchewkę w zapałkę, groszek cukrowy w romby, brokuły podziel na różyczki, dymki – cebulkę posiekaj w piórka a szczypior w romby, czosnek w plasterki, a szpinak pozostaw bez zmian. Obierz i oczyść krewetki. Rozgrzej mocno patelnię z odrobiną oleju. Wrzuć na nią krewetki i smaż po 1,5 minuty z obu stron, następnie dodaj brokuł, marchewkę, cebulę, czosnek. Smaż 2 minuty. Dodaj paprykę, groszek cukrowy i ugotowaną odcedzoną kaszę. Na sam koniec dodaj szpinak, dodaj wymieszane na początku sosy, gotuj minutę I podawaj. Posyp posiekanym szczypiorem z dymki i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra