Zblanszuj szpinak w gorącej wodzie, a następnie ostudź go w wodzie z lodem. Odciśnij go z całej wody i zblenduj na gładkie puree. Ubij jajka z cukrem na sztywną pianę, tak by zwiększyły swoją objętość 3-4 krotnie. Następnie dodaj do ubitych jajek przesianą mąkę i puree ze szpinaku, wymieszaj dokładnie ale delikatnie drewnianą lub silikonową łyżką. Na płaskiej blaszce wyłóż papier do pieczenia i przełóż masę biszkoptową. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut. W tym czasie poszarp delikatnie mięso z wędzonego łososia. Gdy biszkopt się upiecze, zdejmij go z blaszki razem z papierem, zwiń go w rulon i zawiń w czystą szmatkę aż do ostygnięcia. Po wystudzeniu biszkoptu posmaruj go serkiem, nałóż łososia i zwiń w rulon. Wstaw do lodówki i schłodź. Podawaj pokrojone w plastry.
Szpinakowa rolada z łososiem i serkiem twarogowym
czas wykonania: 40 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g szpinaku
- 200 g łososia wędzonego
- 150 g serka typu almette