Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania konfitury z cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy wszystkie składniki (poza solą i pieprzem) i dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny, do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Gdy konfitura będzie stygnąć, przygotowujemy ciasto na muffinki. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko, olej, cukier i siemię. Odstawiamy mieszankę na kilkanaście minut. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy krótko ze sobą do połączenia składników.
Foremkę do muffinek smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą lub wykładami papilotkami. Do każdej foremki przekładamy część ciasta, tak, aby zapełniło połowę foremki. Dokładamy po czubatej łyżeczce konfitury i przykrywamy kolejną warstwa ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25 – 30 minut lub do suchego patyczka.