• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
muffiny z konfitura z cebuli przepis

WYTRAWNE MUFFINY Z KONFITURĄ Z BIAŁEJ CEBULI

muffiny z konfitura z cebuli przepis

Autor

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Muffiny:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¼ szklanki mleka roślinnego
  • ¼ szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Konfitura cebulowa:

  • 1 kg białej cebuli
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l białego wina
  • 100 ml octu z białego wina
  • 150 ml wody
  • 100 ml oleju o neutralnym smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania konfitury z cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy wszystkie składniki (poza solą i pieprzem) i dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny, do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Gdy konfitura będzie stygnąć, przygotowujemy ciasto na muffinki. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko, olej, cukier i siemię. Odstawiamy mieszankę na kilkanaście minut. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych. Mieszamy krótko ze sobą do połączenia składników.

Foremkę do muffinek smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą lub wykładami papilotkami. Do każdej foremki przekładamy część ciasta, tak, aby zapełniło połowę foremki. Dokładamy po czubatej łyżeczce konfitury i przykrywamy kolejną warstwa ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25 – 30 minut lub do suchego patyczka.

Udostępnij13
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij13
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra