Włoska kuchnia to nie tylko makarony, pizze czy lasagne, ale też koktajle i aperitify. Włoskie wina musujące sprawdzają się na początku posiłku oraz jako jego orzeźwiające zakończenie. Wielu zna na pewno kultowy „szprycer”, czyli Aperol Spritz. Na szczęście na tym koktajlu nie kończą się włoskie drinki na bazie prosecco. Dziś mamy dla Was kilku godnych zastępców tego klasycznego włoskiego aperitivo.
Jeżeli planujecie weekend we Włoszech, tym razem możemy Wam polecić Wenecję Euganejską, czyli Veneto. Dlaczego? Otóż właśnie ten region, oddalony o godzinę drogi od Wenecji, jest ojczyzną prosecco. W tamtejszych winnicach każdego roku produkuje się 446 milionów butelek wina musującego, z czego 90 milionów jest przeznaczonych na eksport. Oczywiście nie trzeba koniecznie wyjeżdżać za granicę, żeby móc cieszyć się smakiem prosecco. W domowym zaciszu przyrządzicie samodzielnie różne koktajle. Listę rozpoczyna słynny aperitif, czyli Aperol Spritz, a dalej inne „szprycery”, które sprawdzą się nie tylko jako letnie orzeźwiające napoje, ale też drinki na karnawał czy spotkanie ze znajomymi.
Dlaczego pokochaliśmy spritza?
Dokucza Wam upał? Gdy temperatura za oknem sięga maksimum, nie musicie rezygnować z ulubionych napoi i wybierać wyłącznie bezalkoholowych drinków. Wszelkiego rodzaju „szprycery” są doskonałą alternatywą dla mocnych drinków, które niekoniecznie polecane są w gorące, letnie wieczory. Orzeźwiające, musujące koktajle można popijać, delektując się ciepłymi nocami, a za dnia wystawiając twarz ku promieniom słońca. Pamiętajcie, smakują doskonale także w chłodniejsze dni ;-).
Skąd wziął się „szprycer”?
Istnieje kilka teorii na ten temat. Jedna przypisuje powstanie tego rodzaju drinka Grekom. Kolejna mówi o Węgrze, który podobno cierpiał na bóle żołądka i rozcieńczył wino wodą, by nie musieć całkiem rezygnować z alkoholu. W Internecie można przeczytać także o żołnierzach armii Napoleona, którzy z powodu braku piwa gasili pragnienie rozcieńczonym winem, aby to za szybko nie uderzyło im do głów. Jedno jest pewne: nie ważne jak powstał, ważne, że jest pyszny. Co równie istotne, przepisy na „szprycer” są proste w przygotowaniu. I dziś je Wam zaserwujemy.
Przepisy na drinki z prosecco
Jeśli nie Aperol Spritz, to co? Poniżej mamy dla Was kilka nieskomplikowanych przepisów na drinki z prosecco. Sprawdźcie!
Mimosa – drink z prosecco nr 1
W przepisie na ten lekki drink w oryginale bazą jest szampan. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić francuskie wino musujące prosecco. Jaki jest przepis na „Mimosę”?
- Przygotuj kieliszek do wina musującego.
- Wymieszaj w kieliszku 50 ml schłodzonego prosecco i 50 ml zimnego soku z pomarańczy.
- Całość udekoruj plastrem pomarańczy.
Drink idealnie sprawdzi się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, ale także jako element weekendowego brunchu, który można celebrować godzinami.
Bellini – drink z prosecco nr 2
Bellini to „lato w kieliszku”. Do jego przygotowania potrzebujemy dwóch dużych i dojrzałych brzoskwiń oraz butelki prosseco. Dobrze schłodzone brzoskwinie pozbawiamy pestek i blendujemy na gładką masę. Następnie za pomocą blendera na niskich obrotach lub trzepaczki łączymy mus owocowy z prosecco. Podajemy w kieliszkach do wina lub szklance, którą możemy ozdobić cząstką owocu.
Wskazówka: składniki powinny być dobrze schłodzone lub mieć zbliżoną temperaturę, co ułatwi scalenie wszystkich części koktajlu
Miętowe Orzeźwienie – drink z prosecco nr 3
To idealny koktajl z prosecco dla tych, którzy lubią połączenie mięty i jabłka. W wysokim kieliszku wypełnionym lodem umieszczamy 50 ml prosecco, 50 ml soku jabłkowego oraz kilka lekko rozgniecionych w dłoni liści mięty. Całość uzupełniamy mocno schłodzoną, gazowaną wodą. Drink „Miętowe Orzeźwienie” doskonale smakuje w upalne dni.
Prosecco z porzeczkową nutą – drink z prosecco nr 4
Ten drink to intensywna w smaku wariacja na temat francuskiego kir royal. To owocowe, lekko cierpkie połączenie składa się z:
- 75 ml prosseco,
- 25 ml likieru z czarnych porzeczek.
Wystarczy połączyć ze sobą składniki w kieliszku i gotowe. Jeśli chcecie, żeby drink był chłodniejszy, zamiast kostek lodu użyjcie zmrożonych porzeczek.
Mamy nadzieje, że nasze propozycje Wam się spodobały i na stałe zagoszczą nie tylko podczas wakacyjnych spotkań z rodziną oraz przyjaciółmi. Koniecznie dajcie znać, który posmakował Wam najbardziej i podzielcie się z nami tą informacją na facebookowym profilu Akademii!
Jak wykorzystać prosecco w kuchni?
Pamiętajcie, że oprócz orzeźwiających koktajli, prosecco wykorzystamy także w kuchni 😊. Spróbujcie aromatycznych muli z czosnkiem na kremie ziemniaczanym, owoców morza z pecorino, chilli i prosecco lub makaronu z małżami, fasolą, guaciale i prosecco (przepis: tutaj).