Wiedzieliście, że dopiero w 1933 roku opatentowano pierwszą maszynę do produkcji makaronu i wtedy zaczęto produkować go na światową skalę? W tym samym czasie pojawiły się różne kształty makaronu.
Jak powstaje makaron?
6 marca 2018
6 marca 2018
Wiedzieliście, że dopiero w 1933 roku opatentowano pierwszą maszynę do produkcji makaronu i wtedy zaczęto produkować go na światową skalę? W tym samym czasie pojawiły się różne kształty makaronu.
3 stycznia 2018
Włoskie Salamini alla Cacciatora DOP biorą swoją nazwę od myśliwych, którzy brali je ze sobą na polowania („cacciatore” to po polsku „myśliwy”). Były one szybką, wygodną i pożywną przekąską, która
3 stycznia 2018
Karnawał to niezapomniany czas pełen zabawy i uśmiechu, przez wielu mocno wyczekiwany w ciągu roku. Jest to też czas spędzony w gronie przyjaciół. Perfekcyjnym dopełnieniem tego momentu są pyszne i
27 listopada 2017
Zioła to nieodłączny element kuchni włoskiej. Używane na co dzień, dodają wyjątkowego smaku potrawom. Włosi nie wyobrażają sobie, aby ten aromat nie unosił się również podczas ważnych rodzinnych uroczystości i
17 listopada 2017
Zimowe poranki mogą nie być najmilsze. Nie dość, że za oknem jest jeszcze ciemno, to perspektywa wyjścia z ciepłego domu na mroźne powietrze też nie napawa optymizmem. Znaleźliśmy na to
17 listopada 2017
Co prawda sezon grillowy dobiegł już końca, ale tę kiełbasę pokochacie nie tylko z grilla. Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool pracował nad przepisem na kiełbasę idealną przez cały sezon. Zapamiętajcie go,
17 listopada 2017
Marcepan nieodłącznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Słodki, migdałowy deser, podawany najczęściej w postaci kulek oblanych czekoladą, który idealnie komponuje się z kawą, jest prosty w przygotowaniu. Dlatego właśnie
7 listopada 2017
Parmigiano Reggiano i Grana Padano – czym się różnią? Jak odróżnić ser Parmigiano Reggiano od Grana Padano? Oto jest pytanie. Te dwa najpopularniejsze włoskie sery skradły miliony serc miłośników dobrego
6 listopada 2017
Jak w prosty sposób utrzymać kuchnię w czystości, zwłaszcza jeśli kochamy gotować i robimy to bardzo często? Zazwyczaj próbujemy różnych metod, czyściw, środków czystości. Czy nóż do mięsa powinniśmy wycierać
30 października 2017
Codziennie na świecie wypija się 2,25 miliarda filiżanek kawy. Wiele z nas kawę tratuje jako sposób na pobudkę, innym pomaga przetrwać dzień, a część pije ją po prostu dla smaku.
27 października 2017
Myśląc o podstawowych kuchennych przyborach, myślimy od razu o nożach. Muszą być ostre, małe i duże, do chleba, do warzyw i do mięsa. W każdej kuchni znajduje się jednak miejsce
25 października 2017
W czasach, gdzie większość z nas jest zabiegana i nie ma czasu na spędzanie godzin w kuchni, najlepiej wybierać produkty, które pozwolą nam na przygotowanie smacznego i wartościowego posiłku w