Za oknem chłód, szaruga i deszcz, wieczory są coraz dłuższe, a Wy macie gorsze samopoczucie i brakuje Wam zapału do pracy? Jeśli dopada Was jesienna chandra, mamy na to kulinarne rozwiązanie i wyjątkowo smaczną receptę – comfort food.
Ilu ludzi zamieszkuje świat, tyle różnych definicji comfort food. Dla jednych oznacza powrót do dobrze znanych smaków dzieciństwa, inni kojarzą go z kulinarnymi wspomnieniami z wakacji w nadmorskich kurortach. Są też tacy, dla których to jedzenie rozgrzewające i dobrze wpływające na samopoczucie. Wszystkie te określenia łączy jedno – comfort food koi, uspokaja, sprawia, że czujemy się dobrze i komfortowo, a co najważniejsze poprawia się nam nastrój.
Kuchnia włoska na jesień, czyli comfort food według Cristiny Catese
Definicją comfort food dla Cristiny Catese – nauczycielki kuchni włoskiej – jest jedzenie, które kojarzy jej się z przyjemnymi wspomnieniami. Zawsze, gdy potrzebuje odrobiny komfortu, myślami przenosi się do pełnego zapachów, słonecznego Rzymu, gdzie zwykle kupuje kawałek pizzy na ulicy i spaceruje po rozgrzanych od słońca uliczkach.
Jeżeli aktualnie nie przebywa w Rzymie, Cristina uczy przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy na warsztatach kulinarnych. Zachęca też wszystkich do spróbowania własnych sił w gotowaniu. Skorzystajcie z przepisu na pomidorową pizzę z mozzarellą di bufala i świeżą bazylią, która ratuje nastroje naszej Cristiny i na pewno także Wam przyniesie dużo radości!
Marco Ghia i jego włoski comfort food
Dla chefa Marco Ghia, rodowitego mediolańczyka, nic ma nic lepszego na poprawę humoru niż dobrze zrobione risotto. Jak sam mówi – dla niego risotto to nie tylko jedzenie, to cała religia! Przepis na jesienne risotto z serem Castelmagno, miodem i orzechami rozgrzeje każdego głodnego kulinarnych wrażeń. Niewątpliwie podnosząca na duchu jest też carbonara – sycąca, z duża ilością sera i chrupiącym guanciale. Ta w wykonaniu Marco jest wyśmienita! Możecie przygotować ją w wersji klasycznej – spaghetti alla carbonara – lub nieco urozmaiconej jako rigatoni alla carbonara.
W poszukiwaniu smaków morza – frutti di mare
W jesienny wieczór dobrze też przypomnieć sobie miłe chwile spędzone nad włoskim morzem, gdy rozgrzewało słońce, morska bryza przynosiła świeży powiew, a głównym składnikiem kolacji były świeże owoce morza. Możecie odtworzyć te chwile w szybkim przepisie na małże w pomidorach z pietruszką lub w nieco ostrzejszej wersji muli z chilli i tabasco.
Comfort food na słodko
Czasem na poprawę nastroju wystarczy odrobina słodkości. Lekka jak chmurka beza Pavlova z kremem śmietankowym i owocami szybko przegoni jesienną chandrę, a smakowanie jej w gronie znajomych to gwarantowany przepis na dobre popołudnie. Z pomocą przychodzi też klasyczne włoskie tiramisu i prosta w przygotowaniu panna cotta.
Więcej przepisów na desery >>> tutaj.
PS. Pamiętajcie, żeby przed użyciem zapoznać się z treścią przepisów dołączonych do artykułu bądź skonsultować się z kucharzem! A jeżeli nadal będzie Wam mało, więcej przepisów na comfort food po włosku poznacie podczas warsztatów gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool.