Przygotowanie: Cielęcinę rozbijamy delikatnie, układamy na każdym plastrze liście szałwii i przykrywamy szynką. Wykałaczkami spinamy tak aby i szynka i szałwia zostały na swoim miejscu. Dół cielęciny oprószamy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek oraz kilkoma listkami szałwii. Układamy cielęcinę na rozgrzanej patelni i smażymy tylko z jednej strony (oprószonej… Read more →
Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano
Przygotowanie: Przygotowanie: Do kielicha blendera wrzucamy pęczek pietruszki pozbawionej łodyg oraz pół szklanki oliwy extra vergine, odrobinę soli oraz pieprzu, blendujemy. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, energicznie mieszając, przesmażamy delikatnie, dodajemy całe mleko i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji, pod koniec dodajemy Parmigiano Reggiano. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, odcedzone… Read more →
Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance
Przygotowanie: Ryż porządnie myjemy do momentu aż woda będzie przejrzysta. Przekładamy umyty ryż do garnuszka zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień,a gdy zauważymy że zaczyna się powoli gotować, przykrywamy pokrywką, żeby woda nie wyparowała, a ryż wchłonął ją w całości. Gotowy ryż zaprawiamy przyprawą do sushi i energicznie mieszamy. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy… Read more →
Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone
Przygotowanie: Mascarpone przerzucamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Śmietankę ubijamy, dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Do osolonego wrzątku, wrzucamy pierożki, wyławiamy gdy wypłyną. Nakładamy dwie łyżki kremu na talerz. Nasze pierożki i posypujemy pestkami granatu.
Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych
Przygotowanie: Zdejmujemy skórę i kroimy łososia w dużą kostkę ok. 4 x 2 cm. Zamaczamy kawałki w sosie i panierujemy w pokruszonych płatkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180ºC na 10-15 minut w zależności od wielkości kawałków. Po 10 minutach łosoś będzie upieczony i miękki w środku, bardziej wypieczony potrzebuje 15 minut. Jemy od razu z… Read more →
Tiramisu’ z mango i marakują
Przygotowanie: Obieramy mango i blendujemy na pulpę, dodajemy do pulpy wydrążony miąższ z marakui, mieszamy łyżką. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy do połączenia się składników. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu delikatnie mieszając. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Cukier rozpuszczamy w wodzie z rumem. Na dno szklanki dodajemy odrobinę pulpy, biszkopt… Read more →
Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem
Przygotowanie: Kapustę blendujemy i dodajemy stopniowo mąkę aż do połączenia składników. Zagniatamy ciasto i formujemy kulkę, Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy i wycinamy i wycinamy makaron. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy boczek. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Przekładamy na patelnię z boczkiem i mieszamy…. Read more →
Słodkie pierożki
Przygotowanie: Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i zawijamy folią spożywczą. Odkładamy na lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy i dzielimy ciasto na części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1-3 mm. Kładziemy po łyżeczce Nutelli, zamykamy mocno i formujemy na kształt pierożków. Smażymy na oleju rozgrzanym do 170ºC aż będą złotobrązowe. Przekładamy… Read more →
Spaghetti z atramentem z sepii
Przygotowanie: Na zimną patelnię dodajemy oliwę, czosnek, anchois i chili. Podsmażamy. Po minucie dodajemy oliwki, podsmażamy kolejną minutę i dodajemy pomidory. Makaron gotujemy krócej o minuty niż podaje instrukcja. Przekładamy na patelnię i gotowe!
Deser z białej czekolady
Jagody moczymy w rumie co najmniej 2 godziny. Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy i dodajemy jagody. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin i czekamy aż stężeje.