Sposób przygotowania: Wrzucamy wszystkie składniki oprócz owoców do zamrożonej sorbetiery (najlepiej, żeby pozostała w zamrażalniku przez 24 h przed przygotowaniem lodów). Włączamy mikser na najniższe obroty i pozwalamy, żeby wszystkie składniki połączyły się na gładką masę. Zajmie to ok. 15 minut. Kiedy lody będą gotowe, wstawiamy je do zamrażalnika i przygotowujemy sałatkę owocową. Mieszamy wszystkie… Read more →
Desery
KUKURYDZIANE CIASTECZKA Z MLEKIEM I RODZYNKAMI – ZALETTI DELIZIOSI
KUKURYDZIANE CIASTECZKA Z MLEKIEM I RODZYNKAMI PRZYGOTOWANIE Namaczamy rodzynki w ciepłym mleku (albo zostawiamy je w wodzie). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy startą skórkę cytrynową, szczyptę wanilii, proszek do pieczenia i trochę soli. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Łączymy je następnie z miękkim masłem, odrobiną ciepłego mleka i pozostałymi składnikami, urabiamy aż do… Read more →
WŁOSKIE NALEŚNIKI Z JOGURTEM, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI
WŁOSKIE NALEŚNIKI Z JOGURTEM, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI PRZYGOTOWANIE Naleśniki: Ubijamy jajka z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę. Zostawiamy na 3o minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na nieprzywierającej patelni z odrobiną masła. Dodajemy nadzienie, zamykamy naleśnik i polewamy sosem z malin. Sos: Blendujemy maliny z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nadzienie: Mieszamy jogurt z miodem…. Read more →
Toskańskie cantucci z migdałami
Cukier wsypujemy do miski, dodajemy jajko i szczyptę soli, mieszamy całość za pomocą łopatki. W innej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do miski z jajkiem i cukrem. Całość mieszamy dokładnie i dokładamy masło, zaczynamy ugniatanie, dodając następnie migdały, Marsalę i otartą skórkę z pomarańczy. Kontynuujemy ugniatanie do momentu aż całość… Read more →
Piwne Tiramisu
PIWNE TIRAMISU PRZYGOTOWANIE Ubijamy schłodzoną śmietankę i odkładamy ją na bok. Dodajemy mascarpone, żółtka i cukier , mieszamy składniki aż do otrzymania jednorodnego kremu. Używając łopatki, dodajemy do kremu ubitą śmietankę, łączymy składniki mieszając od dołu do góry, dopóki cała mieszanina nie będzie dokładnie połączona. Wlewamy piwo Sleeping Car Porter do dużego talerza. Namaczamy w… Read more →
DESER Z AMARETTI I KASZTANAMI
DESER Z AMARETTI I KASZTANAMI PRZYGOTOWANIE Pokrój kasztany, następnie ugotuj je w szybkowarze przez 15 minut lub w normalnym rondlu przez 30 minut. Następnie osusz i obierz je ze skórki (jest to dość pracochłonna operacja, jeśli nie masz dużo czasu, możesz kupić kasztany już ugotowane). Włóż kasztany do miksera i zmiksuj je. Dodaj kieliszek amaretto,… Read more →
Mus z Parmigiano Reggiano z musem truskawkowym i miętą
Sposób przygotowania: Mus z Parmigiano Reggiano: W rondelku podgrzej crème fraîche, do czasu, gdy będzie wrzeć. Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie i dodaj je do crème fraîche. Dodaj starty Parmigiano Reggiano i całość dokładnie ubij trzepaczką. Następnie przenieś mus do rękawa cukierniczego z płaską końcówką. Mus truskawkowy: Po oczyszczeniu i pokrojeniu truskawek, przełóż je… Read more →
CYTRYNOWE BATONIKI Z GORGONZOLĄ PICCANTE
CYTRYNOWE BATONIKI Z GORGONZOLĄ PICCANTE PRZYGOTOWANIE Przykryj 26-cm kwadratową blachę do pieczenia dwiema warstwami folii spożywczej, prostopadle do siebie, pędzelkiem nałóż roztopione masło i odłóż na bok. Włóż mąkę, cukier puder i sól do michy blendera i zblenduj krótko, około 2 sekund. Dodaj masło pokrojone w kostkę i kontynuuj blendowanie, około 8 do 10 sekund,… Read more →
Surowy snickers
Sposób przygotowania: Płatki owsiane, miód, ziarna z laski wanilii, drylowane daktyle i masło orzechowe utrzyj w blenderze na jednolitą gęstą masę. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wyrównaj i dociśnij. Na wierzchu rozłóż orzeszki ziemne i podociskaj je. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij stężałą masę i pokrój… Read more →
Crème brûlée czyli klasyczny francuski deser
Sposób przygotowania: Zagotuj mleko ze śmietaną i laską wanilii. W tym czasie ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Gdy płyn się zagotuje poczekaj aż ostygnie do 70-80 stopni. Wyjmij laskę wanilii i cały czas mieszając rózgą, dodawaj ubite żółtka z cukrem. Przelej do foremek i piecz w 100 stopniach przez 20 minut. Posyp lekko… Read more →