LODY Z GORGONZOLI I TOPINAMBURA PRZYGOTOWANIE Lody: Obieramy i gotujemy topinambur. Doprowadzamy do wrzenia 400 g mleka, wyłączamy i dodajemy 150 g pokrojonej w kostkę Gorgonzoli. Całość miksujemy, zostawiamy do ochłodzenia i przekładamy do sorbetiery. Kocie języczki: Przygotowanie zaczynamy wkładając masło do miski, do której dodajemy też cukier puder. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego… Read more →
Desery
Pączki z mango
Krem z mango: Mango blendujemy razem z cukrem, sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatołową aż masa będzie gładka. Dodajemy żółtka i blendujemy do połączenia się składników. Przekładamy krem do garnuszka i gotujemy delikatnie aż krem zagęści konsystencję. Zmniejszamy ogień, mieszając krem od czasu do czasu. Gdy pojawią się duże bąble (krem osiągnie temperaturę ok…. Read more →
Brioche z karmelizowaną gruszką
Ciasto: Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera i za pomocą haka do chleba wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie lśniące. Odstawiamy ciasto na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przykrywamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na następną godzinę. Po tym czasie formujemy brioche na kształt pizzy z wysokimi brzegami. Nadzienie: Wszystkie składniki ubijamy… Read more →
Marchewkowo – pomarańczowe donuty
Obraną marchewkę ścieramy na tarce i odciskamy lekko przez gazę żeby pozbyć się nadmiernej ilości soku. Ubijamy jajka z cukrem, a następnie dodajemy do nich sok i skórkę z pomarańczy, marchewkę, olej i cały czas mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy mieszankę przez ok 5 minut. Pieczemy je w foremkach do donutów lub… Read more →
Chlebek bananowy z czekoladą
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy olejem kokosowym. Banany obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i rozduszamy za pomocą widelca. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W kolejnym naczyniu jajka ubijamy z cukrem przez około 5 minut. Do kogla mogla dolewamy powoli olej kokosowy (jeśli olej jest… Read more →
TRUFLE CZEKOLADOWE
TRUFLE CZEKOLADOWE PRZYGOTOWANIE Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekolady drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy do momentu, w którym się zagotuje. Zdejmujemy rondelek z ognia i wkładamy do niej herbatę. Zostawiamy ją w śmietance na ok. 10 minut, następnie porządnie wyciskamy i wyrzucamy torebki. Ponownie podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej czekoladę oraz… Read more →
Jabłkowy terrine
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z jabłek usuwamy środki i kroimy owoce w plastry o grubości 1,5/2 mm. Masło roztapiamy, i przestudzone mieszamy z Sambucą. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy warstwą jabłek, układając je bardzo ciasno i starannie- po upieczeniu dno będzie wierzchem potrawy. Warstwę jabłek smarujemy masłem z sambucą. Powtarzamy do… Read more →
Czekoladowe panfrote
W dużej misce mieszamy orzechy- wszystkie uprażone, obrane ze skóry i posiekane- zmielone figi, posiekane pomarańcze, wiśnie i przyprawy oraz mąkę. Dodajemy posiekaną czekoladę. W rondlu podgrzewamy 200 g cukru pudru z miodem i 15 ml wody. Gdy mikstura zacznie wrzeć zdejmujemy ją z ognia i dodajemy ją do mieszanki z owocami i czekoladą. Dokładnie… Read more →
WŁOSKIE CIASTECZKA BISCOTTINI
WŁOSKIE CIASTECZKA BISCOTTINI PRZYGOTOWANIE Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę i masło (musi być w temperaturze pokojowej), połącz składniki do momentu kiedy ciasto będzie gładkie. Kiedy ciasto będzie gotowe, uformuj je w podłużny bochen i włóż do lodówki. Kiedy zrobi się zimne, pokrój je w plasterki o szerokości ok. 2 cm. Piekarnik nagrzej do 180… Read more →
Ryżoklejki z Rice&More
Ugotuj rice and more w wodzie i mleku kokosowym aż wchłonie cały płyn. Następnie ostudź i wyłóż połową powstałej masy foremkę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj mocno tą warstwę ryżu i wyłóż na niego owoce, następnie wyłóż resztę ryżu i dociśnij i wyrównaj masę. Przykryj papierem lub folią spożywczą i… Read more →