WŁOSKIE CIASTECZKA CANTUCCINI PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do miski, dodajemy jajko i szczyptę soli i mieszamy całość za pomocą łopatki. W innej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do miski z jajkiem i cukrem. Całość mieszamy dokładnie i dokładamy masło, zaczynamy ugniatanie dodając następnie migdały, Marsalę i otartą skórkę z pomarańczy. Kontynuujemy… Read more →
Desery
CROSTATA Z PERSYMONĄ I MIGDAŁAMI
Sposób przygotowania Kruche ciasto Z przesianej mąki i proszku do pieczenia formujemy fontannę, umieszczamy na środku pokrojone w kostkę zimne masło, startą skórkę z cytryny i cukier, zagniatamy, aż mieszanina będzie „piaszczysta”. Dodajemy też jajka i mieszamy, aż utworzymy zwartą i jednorodną mieszaninę. Zawijamy ciasto w folię, a następnie pozostawiamy w lodówce na co najmniej… Read more →
PUDDING MELONOWY
Sposób przygotowania Gotujemy “mleko” kokosowe z agarem, doprowadzamy do wrzenia przez 1 minutę, blendujemy z miąższem melonowym i wkładamy do lodówki. Na patelni karmelizujemy miód z masłem, otrzymując sos, gotowy do podania z puddingiem melonowym. Dekorujemy siekaną, świeżą miętą.
PIWNE GOFRY Z MIODEM
Sposób przygotowania: W dużej misce umieszczamy mąkę, sól, proszek do pieczenia. W innej, dużej misce żółtka, miąższ wanilii, miód, masło. Na przemiennie dajemy suche składniki, maślankę i piwo do miski z miksturą z żółtkami. Mieszamy, aż mieszanina będzie gładka. W pojemniku miksera ubijamy białka do sztywności. Przekładamy białka do ciasta waflowego, aby połączyć składniki. Nakładamy… Read more →
SARDYŃSKIE SUSPIRUS
Sposób przygotowania: Ciasteczka Umieszczamy słodkie migdały i aromat gorzkich migdałów wraz ze 100 g cukru w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy dość gładką masę. Wrzucamy pozostały cukier do rondla z wodą i skórką z cytryny (tylko żółtą część – biała będzie gorzka) i pozwalamy jej się zagotować. Kiedy zacznie się gotować, obniżamy ciepło i dodajemy… Read more →
SOS ZABAJONE Z WINEM SANTO I WIŚNIAMI
Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Migdały prażymy w rozgrzanym piekarniku, aż będą pachnące i lekko złociste ok. 8–10 minut. Odkładamy na bok do ostygnięcia. Ubijamy 4 jajka z cukrem. Wlewamy masło i ubijamy, aż się połączą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż dobrze się połączą a następnie dodajemy migdały. Schładzamy… Read more →
TORTA DELLA NONNA
Sposób przygotowania Ciasto: Łączymy mąkę i cukier, wrzucamy zimne masło pokrojone na małe kawałki i formujemy jak piasek, a następnie dodajemy jajka, dobrze mieszamy i formujemy kulkę, którą przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 1 godzinę w lodówce. Krem: Ubijamy jajka z cukrem i mąką, powoli dodajemy mleko – powoli – dodajemy nasiona z laski… Read more →
PANNA COTTA MLECZNO-KAWOWA
PANNA COTTA MLECZNO-KAWOWA Sposób przygotowania: Zanurzamy płatki żelatyny w zimnej wodzie. Wlewamy śmietankę do rondelka, dodajemy cukier i połowę zawartości laski wanilii, którą kroimy na pół i z których wyjmiemy nasionka. Doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy teraz zwilżoną żelatynę i dodajemy ją do śmietanki: mieszamy kilka sekund i wlewamy kawę do połowy mieszanki, a drugą połowę zostawiamy… Read more →
KLASYCZNE TIRAMISU
KLASYCZNE TIRAMISU Sposób przygotowania Savoiardi (biszkopty): Ubijamy żółtka z połową cukru, aż uzyskamy piankowatą konsystencję, ale nadal trochę ziarnistą. Ubijamy następnie białka na sztywno, dodając drugą połowę cukru mieszając, aby zapobiec utracie konsystencji. Dodajemy żółtka do białek, mieszając od dołu do góry, aby nie naruszyć zbytnio struktury białka, a następnie za pomocą sitka o wąskiej… Read more →
WŁOSKA CZEKOLADOWA ROLADA BISZKOPTOWA
Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka jaj (100 g) od białek (150 g). Ubijamy żółtka przez co najmniej 10 minut razem z 90 g cukru, miodu i wanilią, aż staną się lekkie i dobrze spienione. Ubijamy białka na puszysto, ale niezbyt sztywno wraz z pozostałą ilością cukru, a następnie delikatnie dodajemy masę z żółtek, sól i przesianą… Read more →