Ciasto: Ser, jajka, cukier waniliowy i sól miksujemy na gładko w dużej misce. Następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę, wlewamy także maślanki (na początku ćwierć szklanki) i spirytus. Jeszcze raz miksujemy. Jeśli ciasto jest konsystencji gęstej śmietany to dobrze, jeśli nie to dolewamy jeszcze maślanki. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki strunowej, od… Read more →
Desery
ZUPPA INGLESE, CZYLI WŁOSKI PUDDING Z KREMAMI
Sposób przygotowania W małej misce mieszamy żółtka z cukrem, ubijamy dopóki nie będą jasne i kremowe oraz mieszamy. W oddzielnym garnuszku gotujemy mleko z wanilią, a kiedy się zaczyna gotować, wyjmujemy wanilię i wlewamy bardzo delikatnie do żółtek, mieszając cały czas. Wkładamy z powrotem do mieszanki stojącej na ogniu, grzejemy bardzo powoli cały czas mieszając… Read more →
CIASTECZKA BACI DI DAMA
CIASTECZKA BACI DI DAMA Sposób przygotowania Mieszamy mąkę 00 z mąką migdałową i cukrem, dodajemy zimne masło w kawałkach. Musimy otrzymać piaskową konsystencję, następnie dodajemy żółtko jaja – na koniec sól. Wyrabiamy, a kiedy składniki się dobrze połączą, zawijamy je w folię spożywczą. Zostawiamy do odpoczynku przynajmniej na 1 godzinę w lodówce. Po godzinie bierzemy… Read more →
CIASTECZKA BRUTTI E BUONI
CIASTECZKA BRUTTI E BUONI Sposób przygotowania Ubijamy białka z wanilią, a gdy zaczną się pienić, dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do konsystencji bezy. Do masy dodajemy posiekane orzechy laskowe, delikatnie mieszając szpatułką – od góry do dołu. Masę przenosimy do patelni i ogrzewamy na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając. Za pomocą łyżki formujemy… Read more →
CANTUCCI Z CZEKOLADĄ
CANTUCCI Z CZEKOLADĄ Sposób przygotowania W misce łączymy jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy mąkę – garść po garści. Kiedy dodamy połowę ilości mąki, dodajemy groszki czekoladowe i wciąż mieszamy. Kontynuujemy dodając mąkę i wyrabiamy dłońmi na blacie. Gotową masę formujemy w bochenki o szerokości 3-4 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem… Read more →
CIASTECZKA CIOCCO BISCOTTO CRAQUELE
CIASTECZKA CIOCCO BISCOTTO CRAQUELE Sposób przygotowania W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok, aby lekko przestygła. Ubijamy cukier z masłem, aż uzyska konsystencję kremu. Dodajemy kolejne składniki: jajka, roztopioną czekoladę, mleko oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy grubo posiekane orzechy i wszystko razem mieszamy. Masę zawijamy w folię spożywczą… Read more →
CIASTECZKA TOSKAŃSKIE Z MIGDAŁAMI – RICCIARELLI
CIASTECZKA TOSKAŃSKIE Z MIGDAŁAMI – RICCIARELLI Sposób przygotowania Zaczynamy od posiekania drobno migdałów razem z 330 g zwykłego cukru. Następnie wsypujemy wszystko do miski i dobrze mieszamy łopatką. W małym rondelku mieszamy 50 g pozostałego cukru i wodę, włączamy ogień i mieszamy aby cukier się rozpuścił – do otrzymania syropu. Będzie on gotowy, kiedy zanurzając… Read more →
CIASTO PISTACJOWE Z GRUSZKAMI I RÓŻĄ
Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Natłuść boki tortownicy i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wsyp do malaksera cukier oraz 100 g pistacji i zmiel drobno, ale tak, by zostało trochę większych kawałeczków orzechów. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuje na gładkie ciasto z gruszkowym puree. Zdejmij ostrze i starannie przełóż masę… Read more →
MIGLIACCIO, CZYLI DESER ZE SPAGHETTI BARILLA Z CYTRYNĄ
Sposób przygotowania: Podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy go, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, masło, cukier i mieszamy dopóki składniki nie rozpuszczą się. Odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy. Filtrujemy mleko i mieszamy z makaronem. Dodajemy ser, dobrze mieszamy, dodajemy rozkłócone jajko, wkładamy całą masę do tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy… Read more →
PAN PEPATO TOSCANO
Sposób przygotowania: Siekamy w grubsze kawałki orzechy, migdały i czekoladę, wrzucamy wszystko do miseczki, dodajemy kandyzowane owoce, rodzynki, gałkę muszkatołową i czarny pieprz. W rondelku podgrzewamy miód i dodajemy do niego wszystkie pokrojone składniki; mieszamy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając, aż do uzyskanie jednorodnej mieszaniny. Następnie formujemy bochenki – nie za bardzo wysokie, które układamy… Read more →