PUDDING CZEKOLADOWY Z AWOKADO I ORZECHAMI PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy awokado, banana, kakao, masło orzechowe, miód gryczany i mleko owsiane. Blendujemy. Powstałą masę dzielimy na 6 małych foremek jak do creme brulee, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2h. Przed podaniem ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy wiórki kokosowe. Pudding serwujemy ze śmietaną… Read more →
Desery
MINI BABECZKI CZEKOLADOWE Z KARMELIZOWANYM BANANEM
PRZYGOTOWANIE Podgrzewamy piekarnik do 160 st C na funkcji termoobieg. W mikrofalówce, w miseczce rozpuszczamy masło z czekoladą. Wyjmujemy i chłodzimy. W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią i solą. Masa musi się podwoić. Dodajemy mąkę i powoli wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą. Przygotowujemy 8 foremek do crème brulee, smarujemy je masłem i obsypujemy… Read more →
CZEKOLADOWY FUDGE SZKOCKI BEZ MĄKI Z WHISKY ORAZ KAWĄ
CZEKOLADOWY FUDGE SZKOCKI BEZ MĄKI Z WHISKY ORAZ KAWĄ PRZYGOTOWANIE Mieszamy wanilię z cukrem wyrabiamy rękoma. Przekładamy na papier do pieczenia skrapiamy whisky i wkładamy do piekarnika na 30 st C na 30 min. Wyciągamy posypujemy kawą, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy fudge. Blaszkę 20×20 wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby papier wychodził na zewnątrz. W… Read more →
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI CYNAMONOWE Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM KREMEM
BUŁECZKI Do dużej miski wlewamy lekko ciepłe mleko i wsypujemy do niego suszone drożdże, cukier i pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować – na ich powierzchni muszą pojawić się bąbelki lub piana. Gdy właśnie tak wyglądają dosypujemy pozostałe 4… Read more →
Mus czekoladowy w stylu angielskim
MUS CZEKOLADOWY W STYLU ANGIELSKIM PRZYGOTOWANIE Czekoladę łamiemy i wrzucamy do miseczki. W rondelku zagotowujemy wodę i wkładamy miskę z czekoladą tak aby nie dotykała wody. W międzyczasie w dużej misce ubijamy białka z sokiem z cytryny, nie na sztywno. Dodajemy cukier i ciągle ubijamy. Kiedy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z palnika, przelewamy do… Read more →
CIASTO Z TAGLIATELLE BARILLA Z MASŁEM I CUKREM
PRZYGOTOWANIE Farsz do ciasta Za pomocą noża cienko kroimy migdały i kandyzowane owoce. Przekładamy je do miseczki razem z cukrem, mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzły. Ciasto W robocie kuchennym wyrabiamy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy przez… Read more →
PĄCZKI WIEDEŃSKIE Z SYROPEM WANILIOWYM
Pączki Wodę i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy sól, mieszamy. Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż masa będzie jednolita. Stawiamy garnek z powrotem na niewielki ogień i mieszamy aż ciasto utworzy gładką kulę i bez problemu będzie odchodzić od ścianek. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy… Read more →
MINI DONUTY SMAŻONE, ORZECHOWE
Ciasto Masło orzechowe ucieramy z jajkiem i brązowym cukrem. Dodajemy śmietanę i nasionka wyskrobane z przeciętej na pół laski wanilii oraz sól. Ponownie miksujemy. Wlewamy maślankę, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko ostatni raz. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (lub torebki strunowej z odciętym rożkiem) ze średnicą otworu około 0,5 cm. Na… Read more →
PIECZONE PĄCZKI Z DZIURKĄ W CZEKOLADZIE
Pączki ¾ porcji letniego mleka wlewamy do misy miksera. Wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Gdy na drożdżach utworzy się pianka dodajemy resztę składników – mąkę, żółtka, sól, miękkie masło, ziarenka z laski wanilii oraz maślankę. Wyrabiamy ciasto: ręcznie lub mikserem z zamontowanym hakiem. Gdyby ciasto… Read more →
PĄCZKI Z NADZIENIEM SERNIKOWYM I SOLONYM KARMELEM
Pączki: W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy skórkę otartą z 1 wyparzonej we wrzątku cytryny i mieszamy. Do suchych składników dodajemy wymieszane mokre (mleko, śmietanę, jajko i spirytus – ewentualnie inny mocny alkohol) i mieszamy z grubsza łyżką. Gdy mąka wchłonie płyn króciutko zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto… Read more →