Sposób przygotowania: Buraki obierz i pokrój w ósemki, wymieszaj je z oliwą, octem, solą i pieprzem i pozawijaj po kilka sztuk w folie aluminiową. Piecz w 180 stopniach do miękkości. Grapefruity i pomarańczę obierz dokładnie ze skóry i wyfiletuj. Po upieczeniu buraków, ostudź je i wymieszaj z grapefruitami i rukwią wodną.
Przystawki
Kolorowe Spring Rolls ze świeżymi warzywami i ziołami
Sposób przygotowania: Pokrój marchewkę, rzepę, buraka, pora, pak choy, paprykę i ogórka w julienne*. Tofu pokrój w większe kawałki, odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Następnie obsyp solą, pieprzem, suszonym chilli i obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu aż będzie złoto brązowe. Z papryczki chilli, wody, octu ryżowego i cukru i połowy kolendry… Read more →
Grzanki z masłem, anchois i mozzarellą
Sposób przygotowania: Chleb kroimy na kromki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Mozzarellę kroimy na plasterki, przekładamy na papier i osuszamy delikatnie. Gdy chleb jest podpieczony i chrupiący kładziemy na każdej kromce plasterki sera i podpiekamy jeszcze chwilkę, aż się rozpuści. W międzyczasie rozpuszczamy masło, podsmażamy anchois i gdy będą gotowe, przekładamy na… Read more →
Szaszłyki z krewetek, guanciale oraz małże z owocem kiwano
Sposób przygotowania: Krewetki oczyszczamy, małże otwieramy dusząc je na patelni z posiekanym czosnkiem, głowami krewetek, oliwą z oliwek i szalotką. Guanciale kroimy w cieniutkie plasterki, w które zawijamy oczyszczone krewetki. Na wykałaczki nabijamy zawinięte w guanciale krewetki oraz mule i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek z sokiem z limonki. Filtrujemy sok z… Read more →
Tatar wołowy z owocem Finger Lime i sokiem z imbiru
TATAR WOŁOWY Z OWOCEM FINGER LIME I SOKIEM Z IMBIRU PRZYGOTOWANIE Kapary płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy i osuszamy. Siekamy razem a anchois i szalotkami. Wołowinę siekamy drobno i przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę, sos worcester i tabasco, sok z imbiru, sól, pieprz i dokładnie całość mieszamy. Formujemy mięso na tatara. Podajemy natychmiast z żółtkiem… Read more →
KARCZOCHY PO RZYMSKU
KARCZOCHY PO RZYMSKU PRZYGOTOWANIE Zaczynamy, przekrawając na pół cytrynę i wyciskając sok z jednej połówki do dużej miski z wodą. Resztkami soku smarujemy sobie ręce – w ten sposób nie sczernieją w czasie obierania i przygotowywania karczochów. Bierzemy się za obieranie i oczyszczanie karczochów. Obieramy też nóżkę. Obranego karczocha wrzucamy do zimnej wody z cytryną… Read more →
MULE Z PECORINO, CHILLI I PROSECCO
MULE Z PECORINO, CHILLI I PROSECCO BRUT PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotkę, czosnek i chilli, aż będą złociste. Dodajemy mule i prosecco, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż mule się otworzą. Przekładamy następnie mule na blachę do pieczenia i posypujemy starty pecorino i pieczemy przez ok. 5 minut. Sok z muli redukujemy na… Read more →
Gruszkowe spring rollsy
Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Asiago również kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy przygotowane składniki z orzechami i miodem. Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Następnie przekładamy go na deskę, układamy na nim nadzienie i zwijamy spring Rollsa: na początku składamy boki do środka i następnie zwijamy. Dekorujemy miodem, posiekanymi orzechami i listkami… Read more →
Paprykowy hummus
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką pastę. Serwujemy z bruschettą.
Łódeczki z cykorii
Liście cykorii myjemy i dokładnie osuszamy. Nadzienie 1: Koper drobno siekamy, szynkę kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy dokładnie oba rodzaje serków i dodajemy do nich wcześniej przygotowany koper i szynkę. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Nadzienie 2: Gorgonzolę blendujemy z mlekiem i kilkoma orzechami włoskimi. Część orzechów zachowujemy do dekoracji. Masę przekładamy do… Read more →