Sposób przygotowania: Mąkę blendujemy z 200 g zimnego masła i z wystarczającą ilością zimnej wody, formujemy nieklejące się ciasto, które obwijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę. Wszystkie warzywa drobno kroimy razem z gruszką, wkładamy na patelnię i na wolnym ogniu z 2 łyżkami oliwy i gałką masła doprowadzamy do momentu, kiedy staną się… Read more →
Przystawki
INVOLTINI Z DORSZA Z SAŁATKĄ Z KALAFIORA
Sposób przygotowania: Involtini, czyli mini roladki Usuwamy skórkę z filetów, umieszczając je następnie między 2 arkuszami papieru do pieczenia, delikatnie poklepując je tłuczkiem, aby były cienkie; umieszczamy je w pojemniku skrapiając sokiem z pomarańczy, solą, pieprzem i oliwą – zostawiamy na godzinę. Po tym czasie, bierzemy trochę soku z marynaty, dodajemy do niego bułkę tartą,… Read more →
HUMMUS – KREM Z CIECIORKI BARWIONY BURAKIEM, PIETRUSZKĄ, KURKUMĄ
Sposób przygotowania hummusu: Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze. Blendujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Określoną porcję barwimy wybranym składnikiem. Podajemy ze świeżymy warzywami pokrojonymi w słupki. Hummus dekorujemy oliwą z oliwek o smaku rozmarynu lub innym, jaki lubimy.
DELIKATNE BUŁECZKI OWSIANE Z PASTĄ Z ZIELONEGO GROSZKU I DOMOWYM HUMMUSEM
Bułeczki: Ciepłą wodę mieszamy z maślanką w dużej misce. Dodajemy do nich drożdże, miód i ½ szklanki mąki. Mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 5 minut. W tym czasie marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Gdy drożdże zaczną „bąbelkować”, dodajemy do miski 3 ½ szklanki mąki, sól, miękkie… Read more →
KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z DOMOWYM MAJONEZEM Z PIECZONEGO CZOSNKU
Domowy majonez: Główkę czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, zawijamy w folię aluminiową i układamy w nagrzanym do 200oC piekarniku na około ½ godziny. Gdy czosnek będzie mięciutki wyjmujemy go z pieca, odwijamy folię aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Czosnek, który jesteśmy już w stanie trzymać w dłoni wyciskamy z łupinek do wysokiego, wąskiego naczynia,… Read more →
Wyborny tatar wołowy z pikantnym sosem
Sposób przygotowania: Mięso drobno siekamy ostrym nożem. Przekładamy tatar do miski i wkładamy do lodówki. W blenderze umieszczamy awokado, oliwę, sok z limonki, zielone peperoncino, pieprz i sól. Blendujemy do uzyskania zwartej masy. Concassé pomidorowe Wycinamy krzyżyk u nasady pomidora. Zagotowujemy wodę i wrzucamy pomidory na około 1 minutę. Za pomocą cedzaka, wyjmujemy pomidory i… Read more →
PIECZONE KASZTANY – CALDARROSTE
PIECZONE KASZTANY – CALDARROSTE PRZYGOTOWANIE Aby przygotować klasyczne pieczone kasztany, należy przygotować kasztany mniej więcej tego samego rozmiaru i sprawdzić każdego kasztana z osobna, aby upewnić się, że są nienaruszone, bez plam i uszkodzeń. Pokrój je, wykonując nacięcie o długości około 3 cm (dzięki temu kasztany się nie rozgotują), następnie przełóż kasztany do większej miski… Read more →
Tarta z ciasta brise z gorgonzolą, orzechami włoskimi
Sposób przygotowania: Gruszki myjemy, obieramy, wykrajamy środek i kroimy w cienkie plasterki, które przekładamy do miski z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkowujemy i dziurawimy delikatnie widelcem. Posypujemy tartym Parmigiano Reggiano i posiekanymi orzechami. Dodajemy gorgonzolę pokrojoną w małe kawałki i odsączone plastry gruszki. Ciasto zamykamy, dobrze dociskając końce i pieczemy w piekarniku… Read more →
Bruschetta Caponatina – z tradycyjnymi sycylijskimi warzywami
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Odkładamy na bok. Paprykę myjemy, kroimy w słupki, następnie smażymy i odkładamy. Bakłażany kroimy w kostkę i również smażymy. W osobnej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę, selera i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kapary i pinie. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone i… Read more →
Pâté z wątróbki podane na grzance
Sposób przygotowania: Wątróbki myjemy dokładnie i kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę z masłem, dodajemy wątróbkę, doprawiamy solą i smażymy aż wątróbka się zezłoci. Następnie dodajemy wino i czekamy aż alkohol wyparuje. Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli aż płyn prawie wyparuje a wątróbka będzie miękka. W połowie czasu gotowania dodajemy… Read more →