Krem: Orzechy blendujemy ze śmietaną, oliwą z oliwek, solą i pieprze do czasu, aż krem będzie lekko ubity. Frittata: W dużej misce mieszamy ziemniaki, jajka, szynkę, parmezan, sól, pieprze, gałkę i garść bułki tartej. Patelnię smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i gdy będzie rozgrzana, wykładamy na nią masę ziemniaczaną. Rozkładamy masę w patelni za pomocą… Read more →
Przystawki
PINSA ROMANA, CZYLI PIZZA RZYMSKA
PINSA ROMANA, CZYLI PIZZA RZYMSKA PRZYGOTOWANIE Mieszamy wszystkie mąki z drożdżami i 400 g wody przez 8-10 minut. Wlewamy resztę wody i znów mieszamy. Dodajemy sól i bardzo powoli wlewamy oliwę, po czym mieszamy przez kolejne 5 minut. Zostawiamy ciasto na 30 minut, po czym owijamy je w folię i wkładamy na 24 godziny do… Read more →
Rogaliki z łososiem
Zagnieć mąkę, jogurt, drożdże i sól, aż ciasto będzie gładkie. Rozwałkuj ciasto w okrąg i przeciąć go na 6 kawałków, po czym każdy z kawałków zwiń i uformuj w kształt rogalika. Umieścić rogaliki na blasze do pieczenia, posmaruj rogaliki z mlekiem i posyp czarnuszką. Piecz w 180 st.C aż się zarumienią. Poczekaj, aż gotowe rogaliki… Read more →
STRACCETTI Z WOŁOWINY
Zaczynamy przygotowując bulion warzywny (jeśli wolicie, możecie go zastąpić 50 g wina). Kiedy bulion będzie gotowy, bierzemy się za wafle z Parmigiano Reggiano. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie układamy 4 górki ze startego Parmigiano, po czym za pomocą łyżki nadajemy im pożądaną przez nas formę. Ja zwykle robię wafle owalne, ale, jeśli wolicie, możecie… Read more →
Roladki z łososiem i szparagami
ROLADKI Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ Jak kupić voucher na warsztaty? Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.
KALMARY SMAŻONE Z SOSEM MAJONEZOWO-JOGURTOWYM
KALMARY SMAŻONE Z SOSEM MAJONEZOWO-JOGURTOWYM PRZYGOTOWANIE W misce umieszczamy jajka i żółtka, dodajemy ocet, musztardę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek cały czas mieszając, aż do kremowej i gładkiej konsystencji. Gdy wlejemy całą oliwę a nasz majonez ma jednolitą konsystencję dodajemy do niego sól i pieprz do smaku i dokładnie, ale… Read more →
Nadziewane cukinie
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż. Łyżką wydłubujemy środkową część z pestkami. Miąższ gotujemy w litrze wody, której następnie używamy do gotowania ryżu. Kiedy jest on gotowy smażymy go 5 minut na patelni wraz z cebulą, oliwą, czosnkiem i passatą pomidorową. Dodajemy Parmigiano Reggiano, masło i na końcu cienko pokrojoną miętę. Nadziewamy cukinie ryżem i pieczemy… Read more →
SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI I FETĄ
Buraki zawijamy pojedynczo w folię i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny. Gdy je ostudzimy, kroimy na duże kostki, posypujemy kawałkami fety, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Na koniec dodajemy do sałatki maliny oraz liście tymianku.
PARMIGIANA Z BAKŁAŻANÓW
PRZYGOTOWANIE Kroimy bakłażany wzdłuż w plasterki o grubości około 3 mm. Smażymy je w dużej ilości tłuszczu i osuszamy. Stawiamy średniej wielkości garnek na małym ogniu, dodajemy oliwę i masło. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy poszatkowaną cebulę i podsmażamy ją. Kiedy się zrumieni dodajemy sos pomidorowy i bakłażany. Mieszamy co jakiś czas, gotując przez pół… Read more →
BRUSCHETTA ZE SZPARAGAMI I KREWETKAMI
BRUSCHETTA ZE SZPARAGAMI I KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE: Tostujemy 3 kromki chleba i nacieramy je czosnkiem. Podsmażamy krewetki z ziołami, szparagami, bobem i brandy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ Jak kupić voucher na warsztaty? Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę… Read more →