PIADINA ROMAGNOLA Z SEREM STRACCHINO, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ PRZYGOTOWANIE W mały garnuszku podgrzewamy mleko z łyżeczką cukru. Jak tylko cukier się rozpuści przelewamy zawartość do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę gazowaną i smalec. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką kuchenną… Read more →
Przystawki
Mule po francusku z czosnkiem, kremem cebulowym
MULE PO FRANCUSKU Z CZOSNKIEM, KREMEM CEBULOWYM PRZYGOTOWANIE Myjemy mule. Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy oliwę, cienko pokrojone cebule i pokrojony czosnek. Podduszamy do momentu, aż czosnek i cebula zmiękną. Dodajemy likier Pernod, liść laurowy, wodę i czekamy, aż odparuje alkohol. Następnie dodajemy mule, przykrywamy patelnię pokrywką i podduszamy przez 3-4 min do… Read more →
Mule w czerwonym curry z zieloną cebulką i kolendrą
MULE W CZERWONYM CURRY Z ZIELONĄ CEBULKĄ I KOLENDRĄ PRZYGOTOWANIE Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy olej, ugniecioną trawę cytrynową, pastę curry i wino. Jak tylko odparuje alkohol dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Po 5 min dodajemy sok z limonki, mule i podduszamy dopóki się otworzą. Minutę przed podaniem dodajemy cienko pokrojoną cebulkę,… Read more →
Mule w stylu irlandzkim z porami i bekonem
MULE W STYLU IRLANDZKIM Z PORAMI I BEKONEM PRZYGOTOWANIE Cienko kroimy wszystkie zioła i dodajemy do nich skórkę z tartej cytryny. Oczyszczamy mule. Cienko kroimy cebulę i lekko obsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku, pokrojonego w słupki pora i bekonem. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy wino, sok z cytryny i przygotowane wcześniej zioła ze skórką… Read more →
Babeczki waniliowe z ricotty z karmelizowanym czosnkiem
BABECZKI WANILIOWE Z RICOTTY Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM PRZYGOTOWANIE BABECZEK W piekarniku nagrzanym do 180st C pieczemy przez 40 minut czosnek w łupinkach. Następnie wyjmujemy go, chłodzimy, obieramy ze łupinek i przecieramy przez sitko. Czosnek mieszamy z ricottą. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. W miedzy czasie do blendera dodajemy ricottę z czosnkiem, koncentrat waniliowy, cukier,… Read more →
Polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele ChNP
Polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele ChNP PRZYGOTOWANIE W rondelku podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy go. W osobnym garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, jak tylko się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania jednolitej złotawej konsystencji. Po trochu dodajemy przestudzone mleko, kontynuujemy mieszanie na średnim ogniu. Następnie dodajemy ser… Read more →
ROLADKI Z WARZYW I PROSCIUTTO DI PARMA CHNP
ROLADKI Z WARZYW I PROSCIUTTO DI PARMA CHNP PRZYGOTOWANIE Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i przyprawiamy nią pokrojone warzywa. Połowę marynaty odstawiamy na bok, resztę wlewamy na nagrzaną patelnię i redukujemy, używamy jej później jako sosu. Plasterek Prosciutto di Parma wykładamy na naoliwiony kawałek folii. Na środku plasterka Prosciutto wykładamy odrobinę zamarynowanych warzyw, oprószamy je… Read more →
Bruschetta z gruszkami karmelizowanymi i Prosciutto San Daniele ChNP
Bruschetta z gruszkami karmelizowanymi i Prosciutto San Daniele ChNP PRZYGOTOWANIE Kromki chleba tostowego wkładamy na 6 minut do nagrzanego do 200 st C piekarnika, do momentu, aż się lekko zarumienią. Na patelni podprażamy orzechy, następnie kroimy je w duże kawałki. Na oddzielnej patelni, z nieprzywierającą powłoką, rozpuszczamy łyżkę masła, wykładamy pokrojone w paseczki gruszki i… Read more →
Tajskie kąski z łososia z imbirem, pomarańczą i chilli
PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy marynatę łącząc sos sojowy, cienko pokrojoną cebulę, ½ łyżeczki imbiru, cienko pokrojoną ostrą paprykę, sok z ½ limonki i zest z limonki, sok z pomarańczy i cienko pokrojoną tajską bazylię. Łososia kroimy w kostkę wielkości ok 4 cm i przekładamy go do marynaty. Odstawiamy na 30 min żeby przeszedł smakiem marynaty. Po tym… Read more →
Krewetki w tacos z awokado
KREWETKI W TACOS Z AWOKADO PRZYGOTOWANIE Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza i za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Zostawiamy ogony. Do miseczki wyciskamy sok z cytryn, dodajemy połowę czerwonej cebuli krojonej w księżyce, olej, pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy krewetki. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do zamarynowania. W między… Read more →