Sposób przygotowania Obieramy marchewki, kroimy je w bardzo cienkie plasterki i odkładamy na bok. Myjemy i osuszamy koper włoski, odcinamy twarde liście, a także podstawę. Resztę tniemy mandoliną i wkładamy do miski z wodą, lodem i niewielką ilością soku z cytryny – aby warzywo nie ściemniało. Pestki dyni chwilę prażymy na suchej patelni i odstawiamy… Read more →
Przystawki
CHRUPIĄCE RYBKI I OWOCE MORZA NA SPOSÓB RZYMSKI
Sposób przygotowania Zaczynamy od oczyszczania ryb i owoców morza, opłukania ich pod bieżącą wodą, szczególnie mając na uwadze wnętrze ryb – by dokładnie je oczyścić. Płuczemy także krewetki. Kiedy wszystkie owoce morza są czyste, zaczynamy je smażyć. W rondlu o wysokich brzegach podgrzewamy olej do temperatury 175-180° C (mierzymy za pomocą termometra kuchennego). W międzyczasie… Read more →
SAŁATA Z OŚMIORNICY Z ZIEMNIAKAMI I OLIWKAMI
SAŁATA Z OŚMIORNICY Z ZIEMNIAKAMI I OLIWKAMI Sposób przygotowania Zaczynamy od ziemniaków. Bierzemy duży garnek napełniony zimną wodą i wrzucamy je do osolonej wody, gotujemy. Czyścimy ośmiornicę: obracamy i opróżniamy głowę, usuwamy małym nożem ząb znajdujący się w środku macek, następnie wyjmujemy oczy. Potem dokładnie płuczemy ośmiornicę pod bieżącą wodą. Przygotujemy teraz garnek z dużą… Read more →
TATAR Z DZIKIEGO ŁOSOSIA Z KREMEM Z AWOKADO
Sposób przygotowania Rybę drobno siekamy ostrym nożem. Przekładamy tatar do miski i wkładamy do lodówki. W blenderze umieszczamy awokado, oliwę, sok z limonki, zielone peperoncino, pieprz i sól, kontrolując, aby krem pozostał zwarty. Concassé pomidorowe Nacinamy krzyż u góry pomidora. Zagotowujemy wodę i wrzucamy pomidory na około 1 minutę. Za pomocą cedzaka wyjmujemy pomidory i… Read more →
GRZANKA Z KREMEM ZIEMNIACZANYM I WĘDZONĄ MAKRELĄ
Sposób przygotowania Gotujemy ziemniaki do miękkości, a następnie miażdżymy je. Podgrzewamy mleko w rondlu. W tym czasie roztapiamy masło, do którego dodamy mąkę ciągle mieszając, a także gorące mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy nasz sos beszamelowy przez 5 minut, a następnie wlewamy jeszcze ciepły do puree ziemniaczanego, otrzymując w ten sposób krem, do… Read more →
TACOS Z BATATEM I SOSEM Z AWOKADO
Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 200’C (180’C z termoobiegiem). Rozłóż kawałki batatów na dużej, nieprzywierającej blasze. Zmieszaj przyprawy z proszkiem do pieczenia, oprósz bataty, weź dwie łopatki i cierpliwie obtocz bataty w przyprawach. Polej je oliwą i ponownie wszystko wymieszaj, rozkładając bataty pojedynczą warstwą na blasze. Posyp solą i piecz 35-40 minut, aż będą miękkie,… Read more →
TARTA Z POMIDORAMI SAN MARZANO I PROVOLONE
TARTA Z POMIDORAMI SAN MARZANO I PROVOLONE Sposób przygotowania: Ciasto brisée i baza tarty Wyrabiamy wszystkie składniki szybko, aż do otrzymania gładkiej i jedwabistej masy, którą zawijamy w folię i zostawiamy do odpoczynku na 20 minut w lodówce. Wałkujemy ciasto na oprószonej mąką powierzchni na grubość 5 mm. Przenosimy ciasto do formy. Robimy delikatne nakłucia… Read more →
CZERWONA FOCACCIA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ
CZERWONA FOCACCIA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ Sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże w wodzie, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy je w misce z wyjątkiem soli i kiedy masa już będzie gotowa, dopiero wtedy dodajemy sól. Formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej miski oraz przykrywamy i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut (kiedy macie piekarnik Whirlpool, dostępna jest… Read more →
KOKTAJL VIRGIN MARY
Sposób przygotowania: Wlewamy do szklanki np. do long drinków 120ml passaty pomidorowej, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodajemy także sos Worcestershire, Tabasco i mieszamy. Dodajemy lód i ponownie mieszamy. Dodajemy ogórka, selera, pół świeżego pomidora i przyprawiamy jeszcze pieprzem.
TERRINA Z DZICZYZNĄ I BOROWIKAMI W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE
Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciasta: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, masło i jajka. Wyrabiamy bardzo szybko czubkami palców dopóki nie uzyskamy “piaszczystej” masy. Dodajemy wodę i pracujemy dopóki masa nie będzie gładka. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Marynujemy mięso w brandy przez godzinę, odcedzamy. Następnie mielimy je z bekonem, kiełbasą… Read more →