Sposób przygotowania Boczek kroimy w plastry, cebulę i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy 50 g oliwy z oliwek extra vergine i rumienimy wszystko do uzyskania ładnego, brązowego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem, odcedzamy i odstawiamy. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na patelni doprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i papryczkami. Następnie dolewamy wino i gotujemy przez 5… Read more →
Przystawki
TERRINA Z SEREM GORGONZOLA PICCANTE ChNP
Sposób przygotowania: Myjemy pory, kroimy wzdłuż na 2 części, smażymy je na patelni z odrobiną soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a gdy tylko nabierają koloru, wlewamy Marsalę i dodajemy miodu. Gotujemy na małym ogniu dopóki nie zaczynają bąbelkować, wyciągamy pory i odstawiamy sos na bok. Bierzemy formę do plum cake (podłużną – 25 cm),… Read more →
ZAPIEKANKA Z DYNI I SERA TALEGGIO, CZYLI TIMBALLO
ZAPIEKANKA Z DYNI I SERA TALEGGIO, CZYLI TIMBALLO PRZYGOTOWANIE Cebule siekamy bardzo drobno, orzechy kroimy grubo i siekamy czosnek. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy 5 minut. Dodajemy passatę i oliwki. Dodajemy pieprz, sól i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. W międzyczasie kroimy dynię w plastry zdejmujemy skórę, pieczemy w rozgrzanym… Read more →
TACOS LIMONKOWE Z KURCZAKIEM
TACOS LIMONKOWE Z KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE Kurczak Mięso z kurczak wkładamy do szerokiego naczynia. Pierś z kurczaka kroimy na połowę, tak by była grubości udek. Wprost na kurczaka ścieramy skórkę z półtorej limonki, wyciskamy sok ze wszystkich owoców (limonki należy mocno wymasować przed krojeniem, by oddały więcej soku), dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną ostrą… Read more →
SMAŻONE FILETY Z DORSZA
Sposób przygotowania: Ciasto do obtoczenia Do 50 g ciepłej wody dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, następnie dobrze mieszamy z mąką, dodając pozostałą część wody. Zostawiamy do wyrośnięcia pod folią na czas 30-40 minut (my używamy funkcji WYRASTANIE w piekarnikach Whirlpool, w 40 st. C przez 15 minut). Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i… Read more →
MAŚLANE GRZANKI Z ANCHOIS I MOZZARELLĄ
Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Chleb kroimy w kromeczki i podpiekamy go. Ser mozzarella kroimy w cienkie plasterki, układamy na papierze, aby najpierw je trochę osuszyć. Kiedy chleb jest gotowy kładziemy na niego ser, aby się rozpuścił. W międzyczasie rozpuszczamy masło i anchois na patelni a następnie układamy na gotowych grzankach.
SAŁATKA Z KOZIM SEREM I OWOCAMI
Sposób przygotowania Gruszki kroimy 8 części wzdłuż, winogrona w połówki. Składniki układamy na talerzach, dodajemy kozi ser w płatkach. Wlewamy 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, wsypujemy sól i pieprz – wszystko bezpośrednio do miski, mieszamy trzepaczką. Orzechy włoskie grubo siekamy. Tak otrzymanym sosem skrapiamy sałatkę, posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy liśćmi mięty.
CHIPSY RYŻOWE Z RYŻU RISO GALLO
Sposób przygotowania Wrzucamy ryż do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 50 minut. W międzyczasie siekamy Gorgonzolę w małą kostkę i wrzucamy do śmietanki i zostawiamy na 1 godzinę. Przygotujemy następnie sok z selera w sokowirówce, używając łodyg selera. Jedną łodygę zachowujemy z boku – ewentualnie kilka listków. Kiedy ryż jest już ugotowany dodajemy… Read more →
TYPOWA BRUSCHETTA TOSKAŃSKA
TYPOWA BRUSCHETTA TOSKAŃSKA Z OLIWĄ Z OLIWEK EXTRA VERGINE MONINI TOSCANA IGP Najlepszy chleb do przyrządzenia bruschetty to pokrojony w 1-centymetrowej grubości kromeczki, podpieczone na grillu. Potem powinny być po prostu delikatnie nacierane ząbkiem czosnku, a następnie skropione oliwą z oliwek extra vergine i oprószone solą oraz pieprzem. Na wierzch najkorzystniej ponakładać ulubione składniki: od… Read more →
CARPACCIO Z BURAKA Z PANCETTĄ
CARPACCIO Z BURAKA Z PANCETTĄ PRZYGOTOWANIE Buraki dokładnie myjemy i gotujemy je al dente. Schładzamy i kroimy na 2 mm plastry. Miso rozpuszczamy w piwie, dodajemy zmiażdżony czosnek, startą skórkę z cytryny i trochę pieprzu. Marynujemy buraki w lodówce przez godzinę. Miód przekładamy na patelnię , podgrzewamy aż zabulgocze, wówczas dodajemy masło, grubo posiekane orzechy… Read more →