Sposób przygotowania: 300 g piwa wlewamy do małego garnka i redukujemy do 1/5 i odstawiamy na bok. Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy je i teraz musimy odcisnąć wodę, w największym stopniu jakim tylko możemy. Mieszamy starty ser, szałwię, pietruszkę posiekane bardzo drobno. W międzyczasie obieramy i siekamy cebule, dusimy przykryte na bardzo małym ogniu z odrobiną… Read more →
Przystawki
MINI FOCACCIE Z SEREM TALEGGIO
Sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże w piwie o pokojowej temperaturze, dodajemy mąkę, mak, mieszamy a następnie dodajemy sól i 20g oliwy z oliwek extra vergine. Wyrabiamy 10 minut, umieszczamy w dużej misce wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, w międzyczasie przygotowujemy resztę składników:… Read more →
PANIEROWANE MULE
PANIEROWANE MULE PRZYGOTOWANIE Po dokładnym umyciu muli, przekładamy je na patelnię, którą stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż wszystkie się otworzą – kilka minut. Te, które się nie otworzyły, wyrzucamy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy trochę soli. Dobrze mieszamy i dodajemy ubite jajka. Podczas mieszania stopniowo wlewamy białe wino, rozcieńczone odrobiną wody i mieszamy,… Read more →
KORZENNY SOS PIWNY
Sposób przygotowania: Siekamy cebule, zgniatamy czosnek i wrzucamy z dodatkiem oliwy z oliwek, gotujemy na bardzo niskim ogniu i karmelizujemy. Podczas tego procesu dodajemy sól, kurkumę, gotujemy kolejne 5 minut a następnie dodajemy musztardę, piwo, redukujemy aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Odstawiamy na bok. Kiełbaski blanszujemy przez 1 minutę, białą cebulę siekamy, wrzucamy także posiekany… Read more →
BRUSCHETTY Z GORGONZOLĄ I PIECZONYMI ŚLIWKAMI
Sposób przygotowania: Kroimy chleb w 1,5 cm kromki, każdą z nich skrapiamy oliwą i odkładamy na bok. Śliwki myjemy, kroimy w około 2 cm kostki. Wrzucamy je do miski znów skrapiając oliwą, doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem (usuwając wcześniej gałązki). Kromki rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku… Read more →
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATA Z FENKUŁEM, POMARAŃCZĄ I OLIWKAMI
Sposób przygotowania: Wyciskamy sok z 1 pomarańczy i moczymy w nim rodzynki przez 10 minut. W międzyczasie obieramy drugą pomarańczę, krojąc ją w bardzo cienkie plasterki, które odkładamy tymczasem na bok. Myjemy i osuszamy koper włoski, usuwamy swoiste wąski, podstawę i twarde liście. Resztę kroimy mandoliną i wkładamy do miski z wodą, lodem i odrobiną… Read more →
SARDELKI W CYTRYNIE I CZERWONYM SOSIE Z TABASCO®
Sposób przygotowania: Sardelki: Oczyszczamy ryby eliminując głowę i ogon, otwieramy je na pół i usuwamy kręgosłup oraz kości boczne. Oddzielamy filety i płuczemy pod bieżącą wodą trzymając sardelki w durszlaku, a następnie osuszamy je na papierze kuchennym. Następny krok to przyrządzenie sosu cytrusowego: do miski ścieramy skórki z pomarańczy oraz cytryny, mieszamy i wkładamy ryby… Read more →
CHLEB KUKURYDZIANY Z PARMIGIANO REGGIANO I SOSEM TABASCO® HABANERO
Sposób przygotowania: Aby przygotować taki chleb najpierw przesiewamy mąkę i przesypujemy ją razem z semoliną na stolnicę, tworząc kopiec. W środek kopczyka kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę soli i dwie łyżeczki cukru, aby aktywować zaczyn. Po wymieszaniu dodajemy trochę wody, zagniatamy ciasto energicznie, aż do uzyskania gładkiej i jednorodnej mieszaniny. Następnie formujemy kulkę z uzyskanego ciasta… Read more →
MULE Z TABASCO I CZOSNKIEM
MULE Z TABASCO I CZOSNKIEM PRZYGOTOWANIE Czosnek, chili i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Dodajemy trochę oliwy z oliwek extra vergine na dużą patelnię, rumienimy wszystko, a gdy czosnek będzie delikatnie brązowy, dodajemy pomidory, doprawiamy solą i gotujemy przez 5 minut. Następnie zwiększamy ogień, dodajemy wino, a gdy tylko zaczyna się gotować, dodajemy mule. Przykrywamy… Read more →
MINI KRUCHE CIASTECZKA Z GRANA PADANO I PROSCIUTTO COTTO
Sposób przygotowania: Ubijamy żółtka z sokiem z limonki, musztardą i stopniowo, cienką strugą dolewamy olej ryżowy – tak przygotowujemy majonez. Dodajemy startą skórkę z cytryny z drobno posiekanym szczypiorkiem, wkładamy do lodówki i zaczynamy przygotowywać ciasteczka z sera Grana Padano: łyżką nakładamy ser na patelnię z grubym dnem, następnie wkładamy je pod grill, a kiedy… Read more →