Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem, kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, a następnie układamy na arkuszu papierowym i przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15-20 minut, ale nie pozwalamy im zbytnio zbrązowieć. W głębokim garnku wlewamy nieco oliwy z oliwek i smażymy na niewielkiej ilości oliwy cebulę (sauté), pory,… Read more →
Przystawki
STEK TATAR WOŁOWY Z LIGAWY Z JAJKIEM PRZEPIÓRKI I MALINAMI
Sposób przygotowania: Usuwamy z mięsa nadmiar tłuszczu i ścięgna. Zawijamy cały kawałek szczelnie w folię i umieszczamy w zamrażarce na pół godziny. Wyjmujemy mięso z zamrażarki i kroimy w 3-milimetrowe plastry w poprzek. Układamy plastry na blacie i tniemy teraz wzdłuż na paski 3 mm. W końcu, tniemy paski ukośnie w małe kostki. Powinny być… Read more →
POMIDORY NADZIEWANE TUŃCZYKIEM I ZIOŁAMI
POMIDORY NADZIEWANE TUŃCZYKIEM I ZIOŁAMI PRZYGOTOWANIE Do małej miseczki przekładamy tuńczyka. Dodajemy pokrojone w małe kawałki oliwki i kapary, drobno posiekaną cebulę, zioła, jajka, łyżkę oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Następnie skrajamy poziomo górną część pomidorów, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Wnętrze wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem, dekorujemy bazylią i cienkim strumyczkiem oliwy… Read more →
BRUSCHETTA NA DWA SPOSOBY
BRUSCHETTA NA DWA SPOSOBY PRZYGOTOWANIE Bruschetta nr 1: Pomidory kroimy na 4 kawałki i wkładamy do miseczki. Oprószamy szczyptą grubej soli, zabezpieczamy miskę folią i odstawiamy na bok: wówczas pomidory stracą trochę soku, co będzie bardziej korzystne. Około 20 minut później, odsączamy sok z pomidorów, dodajemy łyżkę oliwy, trochę bazylii, pieprz, mieszamy i ponownie odstawiamy… Read more →
TATAR Z MATIASA Z PANNA COTTĄ MAŚLANKOWĄ
Sposób przygotowania: Oliwę blendujemy ze szczypiorkiem i przelewamy przez drobne sitko. Matiasa kroimy w drobną kostkę, tak samo jabłko oraz cebulę. Mieszamy razem z dodatkiem oliwy, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz cytryną. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody zgodnie z proporcjami opisanymi na opakowaniu (można zastąpić agarem). Maślankę mieszamy z koncentratem buraczanym, przyprawiamy… Read more →
SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI PRZYGOTOWANIE Młode ziemniaki szorujemy dokładnie, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. W tym samym czasie zagotowujemy osoloną wodę w drugim garnku i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę szparagową (oczyszczoną i z poobcinanymi końcówkami) oraz jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy ziemniaki,… Read more →
POMIDORY PELATI Z KIEŁBASĄ JAGNIĘCĄ SERWOWANE NA GRZANKACH
Sposób przygotowania: Kiełbaski nakłuwamy i obsmażamy na rozgrzanej oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Gdy skórka się zarumieni, dodajemy pomidory i na małym ogniu podgrzewamy przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wino i podgrzewamy przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Bagietkę grillujemy, smarujemy czosnkiem, na wierzchu układamy kiełbaskę w pomidorach… Read more →
MINI FOCACCIE Z POMIDORAMI DAKTYLOWYMI I KREMEM CZOSNKOWYM
Sposób przygotowania: Rozpuszczamy suche drożdże w wodzie i dodajemy mąkę durum, sól i oliwę. Wkładamy do miski i zamykamy napiętą folią. Odstawiamy do lodówki na noc, następnie wyjmujemy po co najmniej 15 godzinach i 1 godzinę przed pieczeniem. Kroimy pomidory Datterini Mutti na dwie części wzdłuż, cukier mieszamy z taką samą ilością soli i posypujemy… Read more →
INVOLTINI Z CUKINII I BAKŁAŻANA NADZIEWANE SEREM RICOTTA
Sposób przygotowania: Myjemy cukinię i bakłażany, kroimy je wzdłuż. Wkładamy boczek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż będzie chrupiący – pozwalamy mu ostygnąć, a następnie kruszymy go. Mieszamy ricottę ze startym Grana Padano, boczkiem, posiekanymi orzechami, łyżką oliwy i szczyptą soli oraz pieprzu. Łączymy wszystko, aż uzyskamy gładki krem. Myjemy i osuszamy… Read more →
LASAGNE ŁOSOSIOWA Z CUKINIĄ ORAZ SZALOTKĄ
Sposób przygotowania: Makaron na lasagne Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli). Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą… Read more →