• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Ser Pecorino Toscano – smaczny nie tylko wiosną

25 października 2017

Ser Pecorino Toscano to miękki lub półtwardy włoski ser DOP. Ma bardzo długą historię, ponieważ wywodzi się z czasów Etrusków i Rzymian. Już wtedy znany był w Toskanii jako ser

czytaj więcej

Bresaola – włoska wędlina najwyższej jakości

9 października 2017

Bresaola to typowa, długo dojrzewająca suszona wędlina z mięsa wołowego wysokiej jakości. Pochodzi z Włoch, a dokładnie z doliny Valtellina w Lombardii.

Ser Asiago – świeży czy dojrzewający?

14 września 2017

Asiago to półtwardy, niepasteryzowany włoski ser żółty DOP. Jego nazwa pochodzi od Altopiano di Asiago – wyżyny Asiago, gdzie podobno zaczęto go produkować już w roku 1000.

Czego jeszcze nie wiesz o wodzie?

8 września 2017

Jeśli myślisz, że woda nie ma smaku to może zdziwić Cię, że wodę podobnie jak wino poddaje się… degustacji. Zajmują się tym hydrosommalierzy, którzy zwracają uwagę na to, że dodatek

czytaj więcej

Bazylia – królowa kuchni śródziemnomorskiej

23 sierpnia 2017

Bazylia rozkochała w sobie wszystkie kuchnie świata, ale przede wszystkim tę śródziemnomorską. Włosi są mistrzami w umiejętnym wykorzystaniu jej w swoich potrawach. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że bazylia została

czytaj więcej

Letnie orzeźwienie z Campari

3 sierpnia 2017

Kiedy lato częstuje nas słoneczną i upalną aurą, każdy szuka sposobu na orzeźwienie. Istnieje wiele patentów na rześki powiew, jednak najlepiej zaufać tym najbardziej sprawdzonym. Włosi już dawno temu stworzyli

czytaj więcej

PRODUKTY BIO – JAK JE ROZPOZNAĆ ?

31 lipca 2017

Jeśli chcesz jeść smacznie, musisz postawić na dobre jakościowo produkty. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście te pochodzące z certyfikowanych upraw.

kieliszki z letnim drinkiem aperol

APEROL, CZYLI APERITIF DOSKONAŁY

5 lipca 2017

Aperol – komu?! To jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. W końcu Włosi wiedzą, jak smakować życie oraz znani są ze swojej kulinarnej pomysłowości. Wyrazem tego stało się l’aperitivo (Aperitivo). To

czytaj więcej

GORGONZOLA DOLCE I PICCANTE

30 czerwca 2017

Marco Ghia

Gorgonzola to ceniony na całym świecie dojrzewający niebieski ser pleśniowy CHNP  (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Niektórzy uważają, że po raz pierwszy wyprodukowano ją w roku 879 w leżącym obok Mediolanu małym miasteczku o nazwie właśnie Gorgonzola.

KILKA SŁÓW O SEZONOWANIU WOŁOWINY

6 czerwca 2017

Kupując wołowinę, najczęściej zwracamy uwagę na świeżość produktu. Ale czy  mięso może smakować dobrze po czternastu dniach przechowywania poza zamrażarką? A po trzydziestu? Tak, prawdziwi smakosze wiedzą, że jest to

czytaj więcej

Jak dobrać sos do kształtu makaronu?

5 czerwca 2017

Bez makaronu nie byłoby włoskiej kuchni. W Polsce też uwielbiamy makaron. Jest prosty w przygotowaniu i sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup, ale też jako główne danie. Mnogość

czytaj więcej

OLIWA Z OLIWEK – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ ?

29 maja 2017

Oliwa z oliwek, zwana inaczej złotem Toskanii, to produkt, który cieszy się niemałą popularnością. Spotykana w większości sklepów, produkowana przez wielu producentów, rozpowszechniona w wielu krajach. Jak zatem wybrać oliwę z

czytaj więcej

  • «
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 8
  • Strona 9
  • Strona 10
  • Strona 11
  • »

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra